Rövid idő alatt többhavi csapadék hullott le, 100 évente fordul elő ilyen

2024. szeptember 17. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Vízügy jelentése szerint Vaslui megyében annyi csapadék hullott, mint egy teljes év alatt, a legnagyobb mennyiség (253 l/m²) a Cârja vízszintmérő állomásnál. Galați megyében 100-120 évente egyszer előforduló árvizek történtek, írja a News.ro. Az intézmény felsorolta az utóbbi években a partvédelem és partmegerősítés terén végrehajtott beruházásokat is.

A jelentés szerint Galați megyében folytatják a gátak megerősítését és a vízelvezetést a veszélyeztetett területeken. A Prut vízgyűjtő medencében különböző vízszintmérő állomásokon is jelentős csapadékmennyiséget regisztráltak, például Huși (160 l/m²), Drânceni (179,1 l/m²), és Mușata (204,1 l/m²) térségekben.

A jelentés kitér a korábbi évek beruházásaira, amelyek a Galați megyei árvízvédelemre összpontosítottak, ezek közül a legfontosabbak:

  • A Sendreni település melletti gát megemelése és partvédelmi munkák – Ez a projekt a POS Mediu program keretében valósult meg, és 8274 ezer lejbe került.
  • Tecuci város árvízkockázatának csökkentése – Ezt a beruházást a POIM program és a helyi költségvetés finanszírozta, összesen 189 435 ezer lej értékben. A munkálatok célja a város védelme volt az árvizekkel szemben.
  • Partvédelem és medertisztítás – Az elmúlt 10 évben a helyi hatóságokkal együttműködve mintegy 111 km hosszúságban végeztek medertisztítási és szabályozási munkákat Galați megyében, hogy javítsák a folyómedrek vízszállító kapacitását.

Az árvizek kialakulásának fő oka az utóbbi időben lehullott nagy mennyiségű csapadék volt, amely rövid idő alatt zúdult le, jellemzően 200 l/m² feletti mennyiségekkel. Ezek az esőzések intenzív záporok formájában érkeztek, amelyek gyors áradásokat okoztak a kisebb vízfolyásokban és folyókban. Az ilyen típusú, „villámárvizek” hatását súlyosbította a terület erdősültségének alacsony szintje, a talajerózió elleni védelem hiánya, valamint a vízelvezető rendszerek elégtelensége. A védelmi intézkedések hatékonysága nagymértékben függött a fenti tényezőktől, amelyeket a vízügyi hatóságok már korábban is javasoltak javítani az árvízkockázati kezelési tervekben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!