Zöld Energiafolyosó-projekt: megvalósítható terv vagy politikai blöff?

2024. szeptember 6. – 15:42

Zöld Energiafolyosó-projekt: megvalósítható terv vagy politikai blöff?
Román-magyar-bolgár-azeri-grúz találkozó Bukarestben, szeptember 2-án a Zöld Energiafolyosó-projekt újabb megbeszélésén – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A hét elején Bukarestben járt Szijjártó Péter, és ha csak a politikai nyilatkozatokra figyeltünk, akkor látogatásának lényege fölött könnyen el lehetett siklani, ugyanis a külgazdasági és külügyminiszter elsősorban Schengenről és az RMDSZ-ről kommunikált, és csak másodsorban említette, hogy valójában azért jött, mert egy újabb találkozóra került sor a Zöld Energiafolyosó-projektben.

Amilyen jól hangzik az elnevezése ennek a tervnek, annyira nehéz eldönteni, hogy itt egy reális befektetésről vagy egy PR-humbugról van-e szó. Néhány hetente ugyanis egy-egy újabb találkozót, egy újabb aláírt dokumentumot, szándéknyilatkozatot jelentenek be a Zöld Folyosóról – egy Azerbajdzsántól Magyarországig tartó villamosenergia-vezetékről, amely a Kaszpi-tenger térségéből megújuló energiát hozna az EU-ba, azonban a szakemberek nem annyira optimisták, mint a politikusok, akiket hallgatva az a benyomása a hírfogyasztónak, hogy hónapok kérdése, és máris érkezik az ázsiai zöld energia.

A valóságban csak annyit tudni, hogy egy 1000-1200 kilométer hosszan húzódó kábelről van szó, ebből 850 kilométer román területen menne át. A költségek óriásiak, csak a Fekete-tenger alatti szakasznak a lefektetését körülbelül 3,5 milliárd euróra becsülik – legalábbis a Világbank öt évvel ezelőtti előzetes elemzése szerint, amelyet egy Grúzia és Románia közötti tengeralatti kábelről készítettek, és amelyet a mai napig az inflációs ráta figyelembe vételével igazítanak a napi árakhoz. A legutóbbi bukaresti találkozón merült fel először, hogy a kábel Bulgárián is áthaladhat, így még az útvonal és a hossz sem kőbe vésett. Még a kapacitás sem egyértelmű, a számok 1000-1500 MW és 5000 MW között mozognak.

A tervezett földalatti HVDC-kábel 850 kilométeren keresztül fog haladni Románia területén, a Tuzla-Podișor útvonalat és a BRUA gázvezeték nyomvonalát követve.

A román állami Transelectrica vállalat és több nemzetközi partner, köztük a TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), a Meridiam, az E-INFRA és a Fluor, aláírtak egy megállapodást (Memorandum of Understanding, MoU), amely előirányozza a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását.

Két éve beszélgetnek róla, konkrétumok alig vannak

Az világos, hogy a Zöld Energiafolyosó-projekt célja, hogy lehetővé tegye az azerbajdzsáni szélenergia és a grúziai vízenergia importját Magyarországra és Romániába. A kezdeményezés egy magyar-azeri-grúz-román partnerség keretében valósulna meg, amelyet az Európai Unió is támogat. kiépítenék az 1100 kilométer hosszú tengeralatti vezetéket a Fekete-tenger alatt, amely összekötné a grúziai és a román elektromos hálózatokat, és ezen keresztül biztosítanák a fenntartható zöldenergia-források elérhetőségét Közép-Európában.

A Zöld Energiafolyosó-projekt előzményei több korábbi kísérlethez kapcsolódnak, amelyek a régió energiaellátásának javítására irányultak. Ilyen volt az AGRI projekt, amely azerbajdzsáni cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítását tervezte Grúzián keresztül Romániába, valamint a Nabucco-projekt, amely az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmező gázszállítását irányozta elő Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Ausztriába. Mindkét projekt azonban végül kudarcba fulladt, rávilágítva arra, hogy ezt az óriási távolságot áthidalni nem a legegyszerűbb feladat.

Az újabb ötlet Bukarestből indult két évvel ezelőtt. Annak ellenére, hogy az előző kettőről már tudni lehetett, hogy nem haladnak a legjobb úton, az orosz-ukrán háború kontextusában fontos volt az a cél, hogy az európai energiabiztonság növelését biztosítsák, különösen a keleti EU-tagállamok számára. Az első lépések közé tartozott egy közös társaság létrehozása, amelynek feladata a projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése. A résztvevő országok villamosenergia-vállalatainak képviselői Bukarestben találkoztak, hogy aláírják az erre vonatkozó dokumentumokat.

A politikusok szerint közel a pont, ahonnan már nincs visszafordulás

A román energiaügyi miniszter, Sebastian Burduja, és az érintett országok képviselői egy közös társaság létrehozásában egyeztek meg, amely felelős lesz a projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséért.

A közös projektcégben a román, az azeri, a grúz és a magyar energiaelosztó hálózati operátorok egyenlő részesedéssel vesznek részt, mindegyik legfeljebb 1 millió euró tőkével. A közös vállalat székhelye Bukarestben lesz, és korlátolt felelősségű társaságként (SRL) fog működni.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a legutóbbi bukaresti találkozón kijelentette, hogy a projekt közel van ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszafordulás. A résztvevő országok által létrehozott közös társaság megvalósíthatósági tanulmánya 2025-re várhatóan elkészül. A vezetéképítés, amely összeköti a grúziai és román hálózatokat, várhatóan 2028-2029-re fejeződik be.

Sebastian Burduja, Románia energiaügyi minisztere szerint a Zöld Energiafolyosó egy „bátor válasz” az energiaforrások diverzifikálásának igényére a keleti EU-tagállamok körében, és hogy a projekt hozzájárulhat az energiaszuverenitás növeléséhez. Burduja hangsúlyozta, hogy a projekt jelentős lépés az európai energiapiac versenyképességének és biztonságának növelése felé.

Pro és kontra érvek a Zöld Energiafolyosó-projekt kapcsán

Ha a politikusi nyilatkozatokat hallgatjuk, a képlet egyszerűnek tűnik: megépítjük a kábelt, és azon annyi olcsó zöldenergiát szállítunk ide, amennyire szükségünk van. Persze, ezt becsomagolva úgy mondják el, hogy a projekt hozzájárul az európai energiabiztonsághoz azáltal, hogy új, fenntartható energiaforrásokat vezet be Közép-Európába, és megoldást nyújt a régió energetikai kihívásaira, különösen a globális energiakrízis és geopolitikai feszültségek közepette.

A kockázatokról kevesebb szó esik, pedig kétségtelen, ezekkel sokkal többet kellene foglalkozni, mert nem kevés van belőlük.

  1. Pénzügyi kockázatok: A projekt megvalósítása rendkívül költséges, különösen a 3,5 milliárd euróra becsült tengeralatti vezeték kiépítése, amelyhez jelentős EU-s finanszírozásra van szükség.
  2. Technikai kihívások: A projekt technikai szempontból is jelentős kihívásokkal jár, mint például a tengeralatti vezeték építése, valamint az elektromos hálózatok integrációja és kapacitásának növelése.
  3. Politikai és geopolitikai kockázatok: A projekt azeri és grúz energiaszolgáltatókra való támaszkodása politikai és geopolitikai kockázatokat rejt magában, különösen a két ország belpolitikai instabilitása és az EU energiapiacához való hozzáférés szabályozásának nehézségei miatt.
  4. Regionális ellentétek és infrastrukturális problémák: A projekt kritikusai szerint Románia és más érintett országok között nincs teljes egyetértés a projekt végrehajtását illetően, és különböző gazdasági érdekek ütközhetnek.

Energiapolitikai elemző: ez nem életképes projekt, inkább politikai maszlag

A Zöld Energiafolyosó-projekt kapcsán több kritikus hang is megszólalt, amelyek szerint a projekt jelenlegi formájában számos komoly akadállyal néz szembe. Otilia Nuțu, a romániai energiapolitikai elemző szerint ez egy felfújt ígéret, amelynek a valósága erősen megkérdőjelezhető.

Az elemző elmagyarázta, hogy a román Transelectrica elektromos hálózat üzemeltetője szerint Románia már jelenleg is jelentős kapacitáskorlátokkal küzd, különösen Dobrudzsában, ahol az ország megújuló energiaforrásainak jelentős része található. Az ország legjelentősebb energiaforrásai, mint például a működő 1-es és 2-es számú, illetve a tervezett 3-as és 4-es nukleáris reaktorok, valamint a meglévő és jövőbeli szél- és naperőművek itt koncentrálódnak, míg az energiafogyasztás zöme az ország más részein, főként a nyugati országrészben és Bukarestben jelentkezik.

A Transelectrica, Románia állami energiaelosztó hálózatának üzemeltetője, jelenleg hálózati torlódásokkal küzd, amelyek miatt évek óta nem tudtak új beruházásokat végrehajtani Dobrudzsában. Nuțu szerint irreális azt várni, hogy további gigawattokat vezessenek be a már most is telített régióba. A helyi termelők és befektetők valószínűleg ellenállnak majd, mivel jelenleg is nehézségeik vannak saját kapacitásaik kiépítésében a hálózati hozzáférés hiánya miatt.

További aggodalomra ad okot az Európai Bizottság hozzáállása a projekthez, amely a hozzáférés kérdését illetően hangsúlyozza az EU-jogszabályok betartását. Az EU előírásai szerint a vezetékekhez való hozzáférést minden potenciális energiatermelő számára biztosítani kell, beleértve a romániai és magyarországi megújuló energiaforrásokat is. Ez ellentétben állhat a projekt kezdeti célkitűzéseivel, amelyek szerint a vezeték főként az azeri és grúz energiaforrások szállítására szolgálna.

Nuțu szerint ez a helyzet nagyon hasonlít az Északi Áramlat projekt problémájához, amely szintén nem biztosította a tisztességes hozzáférést. Az EU prioritása – és erre fel is hívta Románia és Magyarország figyelmét, hogy foglalják bele a szerződésbe – az lenne, hogy saját tagállamai számára biztosítson hozzáférést a hálózathoz, és ne a külső szereplők, Azerbajdzsán és Grúzia élvezzenek prioritást.

Nuțu úgy véli, hogy a projekt akkor lenne értelmesebb, ha az EU egy olyan pán-európai energiahálózatot építene ki, amely összeköti a nagy megújuló energiaforrásokkal rendelkező területeket, például az Északi-tengert, az Atlanti-óceánt, a Szaharát, Ukrajnát és a Kaukázust. Azonban jelenleg az egyes nemzeti érdekeltségek miatt az EU nem tud egy valóban integrált energiahálózatot létrehozni.

Azerbajdzsán erőteljesen támogatja a projektet, mivel felismerte az európai piaci lehetőségeket, és tudatában van annak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet a következő 20-30 évben várhatóan csökkenni fog.

Ezenkívül Azerbajdzsán emberi jogi helyzete és belpolitikai instabilitása további kockázatokat jelenthet a projekt számára. Azerbajdzsán ugyanis egyre nagyobb nyomás alatt áll, hogy igazolja az emberi jogok tiszteletben tartását és a politikai foglyok szabadon bocsátását, mielőtt jelentős európai beruházásokra számíthat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!