A Bukarestbe látogató Szijjártó ismét belengette Schengent a román kormánynak

2024. szeptember 3. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben találkozott Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, valamint Cătălin Predoiu román miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel. A látogatás fő témája Románia schengeni csatlakozásának előmozdítása volt, amit a magyar fél a magyar EU-elnökség időszaka alatt szeretne elérni. Szijjártó a közösségi oldalán is egyértelművé tette, hogy Magyarország támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez.

A találkozásról Kelemen Hunor is beszámolt Facebook-oldalán, a közzétett szövegből kiderül, hogy az RMDSZ célja a következő választások után visszatérni a kormányba, hogy befolyást gyakorolhassanak a döntéshozatalra. A bejegyzés arra is rávilágít, hogy Szijjártó Péterrel folytatott megbeszélések középpontjában nemcsak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok fejlesztése állt, hanem az RMDSZ a kormányzati szerepre val törekvése is.

A találkozón Szijjártó kifejtette, hogy a csatlakozás nemcsak a határmenti közösségek számára fontos, hanem Magyarország számára is gazdasági előnyökkel járna. Emellett egy határon átnyúló bűnüldözési megállapodás is megszületett, amely a migráció, a csempészet és a bűnözés visszaszorítását célozza.

Ha Románia és Magyarország között végre a közúton is megszűnik az ellenőrzés, akkor egyrészt eltűnnek a nagyon hosszú sorok a határátkelőkről, másrészt tíz, jelenleg csak szombaton használható közúti kapcsolatot azonnal a forgalom rendelkezésére tudnak bocsátani. Kiemelte, hogy így a mostani 12 átkelőből lesz rögtön 22, ráadásul a határ két oldalán élő magyar közösségek közötti kapcsolattartás is sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz.

Hozzátette, hogy Románia az egyik legfontosabb exportpiaca Magyarországnak, tehát azok a magyar vállalatok, amelyek román partnerekkel kereskednek, sokkal könnyebben tudnak dolgozni és még eredményesebbek lehetnek, szóval „csak nyerünk szomszédunk schengeni csatlakozásán”- jelentette ki Szijjártó.

A látogatás időzítése azonban nem véletlen. Néhány héttel korábban, a tusványosi fellépése előtt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is Bukarestben tárgyalt Marcel Ciolacu román kormányfővel, ahol szintén a schengeni csatlakozás volt az egyik fő téma. A háttérben egyértelműen látszik, hogy Magyarország a saját uniós érdekérvényesítése részeként próbálja befolyásolni Románia EU-s célkitűzéseit, miközben látszólag a határmenti közösségek érdekeire hivatkozik.

A kritikus hangok szerint Budapest ezen lépései inkább politikai eszközként szolgálnak a regionális befolyás növelésére, semmint valódi segítséget nyújtanának a Románia számára a schengeni csatlakozás ügyében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!