Kétszer annyi bozóttűz volt, mint tavaly, pedig már akkor is soknak tűnt

2024. szeptember 5. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

A tűzoltók alig bírnak megküzdeni azzal a terheléssel, amelyet a bozottüzek okoznak. A Digi24 szerint augusztus pedig a tűz hónapja volt, hisz csaknem 4000 esetet jelentettek. Ezzel pedig 2024-ben kétszer annyi tűzesetet jelentettek (16 570), mint 2023-ban.

„A legtöbb esetben ezeknek a tűzeseteknek a valószínű oka a nyílt tűz helytelen használata. Az emberek úgy döntenek, hogy háztartási és növényi hulladéktól tűzgyújtással szabadulnak meg, vagy a mezőgazdasági földjeiket tűzgyújtással higiénizálják, és ezzel súlyos vészhelyzeteket okoznak” – mondta Florin Chisim, a Gorj megyei kataszytrófavédelem (ISU) szóvivője.

Az elmúlt 24 órában 1000 hektárnyi földet emésztettek fel a lángok. 100 hektár ebből Zsilvásárhely község egyik negyedében található, ahol a lángok közel jártak ahhoz, hogy elnyeljék az emberek házait.

Florin Chisim elmondása szerint a tűz végül két roncsautót és egy melléképületet érintett, ahol állati takarmányt tároltak. A beavatkozást pedig az nehezítette, hogy a szél miatt a tűz nagyon gyorsan terjedt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!