Kolozsváron épülhet a legnagyobb romániai bevásárlóközpont, a környezetvédők szerint súlyos következményei lesznek

2024. augusztus 29. – 19:37

Kolozsváron épülhet a legnagyobb romániai bevásárlóközpont, a környezetvédők szerint súlyos következményei lesznek
A Carbochim Mall látványterve – Forrás: Iulius Group

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári önkormányzat jóváhagyta a Carbochim ipari platform helyén tervezett urbanisztikai regenerációs projektet. A döntés több mint két és fél órás vitát követően született meg, amelyen civil szervezetek képviselői, helyi tanácsosok, a tervezők képviselői és a helyi hatóságok is részt vettek.

Az ülés során a USR és a PSD tanácsosai is kifejetették, hogy nem szavazzák meg a projektet annak jelenlegi formájában. Ennek ellenére a tervet 17 igen, 4 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadták.

Tavasszal, a választások előtt Emil Boc polgármester és több politikus ünnepélyesen elindította Kolozsváron a körgyűrű, a metró és a regionális kórház építését. Három hónappal később azonban a valós építkezések nyomai sem láthatók. A kolozsvári metró elveszíti a PNRR-ből származó európai uniós finanszírozását, és valószínűleg a körgyűrűre szánt támogatás is ugyanerre a sorsra jut, mert egyelőre nincs kivitelezője vagy jóváhagyott terve, valamint a regionális kórház projektje sem haladt sokkal előbbre, mert az építési közbeszerzés még mindig nem fejeződött be.

Ezzel párhuzamosan, amint korábban írtunk róla, a Carbochim üzem eredeti telephelyén egy 500 millió eurós ingatlanprojektet fog megvalósítani a Iulius Group a legnagyobb romániai bevásárlóközponttal. A 12 hektáros telken egy lakóparkot is kialakítanak, és itt épül meg Románia legnagyobb, 6 ezernél több autó befogadására alkalmas földalatti parkolója is.

A beruházást sok kritika érte az elmúlt időszakban a civil társadalom részéről. A környezetvédők szerint az ingatlanfejlesztő nem fektet kellő hangsúlyt zöldövezetek, közösségi terek kialakítására.

Ha megépül, a Carbochim területén tervezett új ingatlankomplexum 6 hektáros alapterületével Románia második legnagyobb épületegyüttese lesz, közvetlenül a 6,6 hektáros román parlament épülete, a Casa Poporului után. Jelenleg Románia legnagyobb bevásárlóközpontja az AFI Cotroceni, amely 2,4 hektáron terül el, míg a második legnagyobb épület a 2024 áprilisában épülni kezdett Jászvásári Regionális Kórház, amely 3 hektáros területű.

Az új Carbochim Mall 115 000 négyzetméternyi kiskereskedelmi területtel rendelkezne, ezzel meghaladná a két kolozsvári bevásárlóközpont, az Iulius Mall és a Vivo (korábbi Polus) együttes alapterületét, amelyek összesen 110 800 négyzetmétert tesznek ki (49 800 négyzetméter a Iulius Mall és 61 000 négyzetméter a Vivo).

Emil Boc polgármester a tanácsülés elején kijelentette, hogy a projekt minden városrendezési és jogi követelménynek megfelel, és jelentős közműberuházásokat tartalmaz, amik több mint 65 millió euróra rúgnak. Többek között a Szamos feletti hidakat, körforgalmakat és a szomszédos utcák korszerűsítését említette.

A Carbochim Mall látványterveiből néhány, amely zöldnek, barátságosnak mutatja a projektet, a környezetvédők szerint azonban távol áll attól, hogy környezetbarát legyen – Forrás: Iulius Group A Carbochim Mall látványterveiből néhány, amely zöldnek, barátságosnak mutatja a projektet, a környezetvédők szerint azonban távol áll attól, hogy környezetbarát legyen – Forrás: Iulius Group
A Carbochim Mall látványterveiből néhány, amely zöldnek, barátságosnak mutatja a projektet, a környezetvédők szerint azonban távol áll attól, hogy környezetbarát legyen – Forrás: Iulius Group
A Carbochim Mall látványterveiből néhány, amely zöldnek, barátságosnak mutatja a projektet, a környezetvédők szerint azonban távol áll attól, hogy környezetbarát legyen – Forrás: Iulius Group

A projekt legfőbb vitapontja a zöldterületek aránya és a forgalmi tanulmány megbízhatósága volt. A terv 30,12 százalékos zöldterületet irányoz elő, amelyből 21 százalék természetes talajon, míg 9,12 százalék betonlemez felett lenne, ami sokak szerint nem felel meg a város általános rendezési tervének.

A városvédő civil szervezetek és a környezetvédők is úgy vélik, hogy a projekt, amelyet a városvezetés „zöld” architektúraként és ipari átalakításként reklámoz, valójában „extraktív” építészet zöld homlokzatokkal, amely eltörli az ipari múltat és káros hatással van a városi környezetre.

Az aktivisták szerint a projekt nem a város része lesz, hanem annak helyére kerül, elpusztítva az eredeti városi szövetet.

A tanácsülésen Mihai Goțiu és Adrian Dohotaru szólalt fel, kiemelték, hogy a projekt növelheti a közlekedési dugókat és a szén-dioxid-kibocsátást, valamint aggodalmukat fejezték ki a zöldterületek arányának csökkentése miatt, amely negatív hatással lehet a kolozsváriak egészségére, hiszen már most is egyre forróbbak a nyarak a városban, és a zöldövezetek módszeres mellőzésével az ilyen nagy projektekből, egyre rosszabb lesz a helyzet.

Véleményük szerint a beruházás a legnagyobb mértékű környezetszennyezést, a Szamos folyó partjainak pusztulását, a közlekedési káosz fokozódását, a biodiverzitásra gyakorolt negatív hatást és az ipari örökség elvesztését fogja eredményezni. Továbbá azt állították, hogy a beruházók nagyszabású dezinformációs kampányt is folytattak a projekt népszerűsítése érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!