Elpusztult Baby, az első fogságban született romániai delfinborjú

2024. július 23. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Elpusztult Románia első fogságban született delfinborjúja, amit egész egyszerűen csak Baby-nek neveztek – írja a Libertatea a konstancia delfinárium közlése alapján.

A palackorrú delfinek fajához tartozó egyed az említett delfináriumban jött világra idén március 8-án. Azt írják, hogy a Tursiops truncatus gillii alfaj két különböző területről származó változatának a keresztezéseként jött világra. A delfinborjú fejlődését a szakemberek folyamatosan megfigyelték, és úgy tűnt, hogy szépen növekszik. Az állat aztán hirtelen elpusztult, és az anatómiai vizsgálatok a létfontosságú szervek (elsősorban a tüdő és a máj) akut károsodását mutatták ki.

Azt írják, tekintettel az állapot hirtelen kialakulására, nem zárható ki, hogy genetikai okai lehetnek az delfinborjú elpusztulásának. Megjegyzik, globális szinten alacsony a fogságban született tengeri emlősök túlélési aránya.

A konstancai delfináriumba három nőstény delfint és egy hímet szállítottak át a Ukrajnából egy állatmentő akció keretében. A delfinborjú anyja a konstancai létesítmény állata, Chen-chen, apja pedig az Ukrajnából átmenekített hím.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!