Gyalogosan hordták a tűzoltók a vizet a Brassó megyei erdőtűz oltásához

2024. július 19. – 07:18

Másolás

Vágólapra másolva

Július 17-én, szerdán a Brassó megyei Alsóucsa (Ucea de Jos) községben egy nagyméretű erdőtűz tört ki, amelynek oltásával két napot küzdöttek a tűzoltók: a tűz 4000 négyzetméteren pusztított, főként az avarréteget égetve. Az Országos Katasztrófavédelmi Főosztály (DSU) Black Hawk helikopterét is bevetették a lángok megfékezésére.

Szerda délután, 13:30 körül riasztották először a tűzoltókat a tűzesethez. Azonnal megkezdték a tűz oltását, de a nehezen megközelíthető terep miatt a tűzoltóautók és tartálykocsik nem tudtak feljutni a helyszínre, így a több mint 50 tűzoltó gyalogosan, speciális hátizsákokkal szállította a vizet. A tűzoltók 4 kilométeres erdei úton haladtak, több mint 1700 méteres magasságban, nehéz védőruhákban és vízzel teli hátizsákokkal. Két napon keresztül küzdöttek a hőséggel, a vízhiánnyal és a nehezen járható tereppel, de végül sikerült megfékezniük a tüzet.

Munkájukat végig segítette a katasztrófavédelem Black Hawk helikoptere, amely csütörtök délután többször is kiürítette víztartályát a tűzfészkekre. A belügyminisztérium légi főfelügyelőségének SMURD helikoptere is felderítést végzett a tűz terjedésének és irányának meghatározására.

Csütörtök estére sikerült eloltani a lángokat, amit a katasztrófavédelem is megerősített. Az erdőgazdálkodási hivatal munkatársai péntek reggel még egyszer ellenőrzik a helyszínt, hogy megbizonyosodjanak a tűz teljes eloltásáról és tájékoztatják az illetékes felügyelőséget az aktuális helyzetről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!