Kevesebb az útszélén hagyott szemét Romániában a betétdíjas rendszer bevezetése óta

2024. július 1. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb a szemét az országutak mentén a betétdíjas rendszer bevezetése óta – írja a G4Media a közszolgálati rádió hírügynökségére, a Radorra hivatkozva.

A Craiova megyei út- és hídügyi igazgatóság képviselője, Cristi Tudor a közszolgálati rádiónak kijelentette, a betétdíjas rendszer bevezetése óta csökkent az útszélén hagyott hulladék mennyisége. Elmondása szerint az útügy hetente 2-3 alkalommal gyűjti a szemetet az utak mentén és az országutak mentén kialakított parkolókban, Gorj megyében például hónapról hónapra akár tonnányi szemetet is fel kellett szedniük.

Állítása szerint az útügy illetékeseit is meglepte, hogy ilyen mértékben összegyűjtik a visszaváltható hulladékot az emberek. Elmondta, természetesen továbbra is marad hulladék az országutak mentén és a parkolókban, de az főleg háztartási szemét. „Örvendetes azonban, hogy a csomagolóanyagok egy része most már a megfelelő helyre kerül, és nem az utak mentén hever” – idézik Cristi Tudort.

Romániában tavaly november végén indították el az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszerét, és január elején kezdtek megjelenni az első, megfelelő jelzéssel ellátott termékek az üzletek polcain. Leginkább vidéken jelentett kihívást az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszere, mert sok helyen a kereskedők nem voltak hajlandók átvenni a csomagolást és kifizetni a garanciát

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!