Vidéken egyelőre nem igazán működik a betétdíjas visszaváltási rendszer

2024. április 17. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vidéken egyelőre nemigazán működik az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszere, mert a kereskedők nem hajlandók átvenni a csomagolást és kifizetni a garanciát – derül ki a PRO TV összeállításából.

A televízió által megkérdezett kereskedők arra panaszkodtak, hogy a rendszert működtető RetuRo vállalat késve viszi el tőlük az összegyűjtött csomagolásokat, és nincs ahol tárolják azokat. Volt olyan Maros megyei kiskereskedő, aki arra panaszkodott, hogy bár gyűjtötte a csomagolásokat, de hetekig senki ment utána, és végül neki kellett elvigye őket a városi nagyobb üzletekbe, ahol beváltották őket.

A RetuRO képviselő a televíziónak nyilatkozva elismerték, hogy a kereskedőkkel megkötött szerződésben vállalt 48 órás határidőt nem tudják betartani, de azt ígérték, hogy igyekeznek javítani a helyzeten.

A PRO Tv riportja szerint a rendszer üzembe helyezése óta a csomagolóanyagok visszaváltási aránya jelentősen megnőtt.

A törvény szerint egyébként minden kereskedőnek köteles megoldani a csomagolások visszaváltását. A 200 négyzetméternél nagyobb területen működő üzletek saját pontot kell működtessen, míg a 200 négyzetméternél kisebb területen működő boltok másokkal (vagy akár a helyi önkormányzattal) összefogva is működtethetnek visszaváltási pontot.

A nagyobb üzletek rendszerint rendszerint egy visszaváltó automatát működtetnek, ami körülbelül 20 ezer euróba kerül. Ezzel kapcsolatban nemrég jelentette ki Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, hogy az üzletek akkor is kötelesek lesznek átvenni a csomagolóanyagot, ha a visszaváltó automata nem működik. A kereskedők ugyanakkor nem kötelesek automatát működtetni, kézi begyűjtésre is köthetnek szerződést. Március végén a ReturRO a kiskereskedők számára elérhetővő tette a csomagolások kézi visszaváltását hatékonyabbá tevő mobil alkalmazást. Az alkalmazáshoz ingyenesen hozzáférhetnek azok a kiskereskedők, akik regisztráltak a rendszerben, és az italcsomagolások kézi begyűjtéséről kötöttek szerződést a RetuRO-val. Az applikáció segítségével leolvashatják a fogyasztók által visszaváltott csomagolásokon feltüntetett SGR-jelzést. A boltok emellett a begyűjtött italcsomagolások elvitelét is kérhetik az applikáción keresztül a RetuRO vállalattól. Felhívják azonban a figyelmet, hogy legalább három zsák csomagolás összegyűlte után lehet leadni a rendelést az elvitelre.

A Transtelex januárban tesztelte a rendszert, már akkor is felmerült, hogy a vidéken nem igazán működik a rendszer, és úgy tűnik, hogy azóta se nagyon sikerült azon változtatni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!