A vizek tisztaságáért úszott a Szamoson a román sportcsillag, Avram Iancu

2024. július 1. – 17:57

A vizek tisztaságáért úszott a Szamoson a román sportcsillag, Avram Iancu
Avram Iancu úszik a Szamoson, 2024. június 28-án – Fotó: Avram Iancu / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kötött ki Szatmárnémeti alatt, a román-magyar határnál az a csapat, melynek tagjai a vizeink tisztántartásának fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. A csónakosok 9 nappal korábban indultak Déstől, majd Farkasaszónál (Fărcașa) csatlakozott hozzájuk Avram Iancu nyíltvízi úszóbajnok is, így a Szamos romániai szakaszának alsó 100 kilométerét együtt tették meg.

A túra ötletgazdája és kezdeményezője Horea Naşcu nagybányai egyetemi tanár volt, és szerepelt a csapatban Avram egyik nagybányai kollégája, a szintén könyvtárosként dolgozó Gabriel Stan is.

Avram Iancu, a legeredményesebb román nyíltvízi úszó 10 éve hozza a lenyűgöző eredményeket: világelsőként végigúszott a Dunán a forrásától a tengerbe ömlésig 89 nap alatt, 2860 kilométert teljesítve. Tavaly pedig a Rajnán úszott több mint ezer kilométert, ezzel a teljesítményével Románia schengeni csatlakozását kívánta elősegíteni. A védőfelszerelés nélkül úszó sportoló a tengeren is jeleskedett: korábban átúszta a La Manche csatornát, valamint a román tengerpart északi részén fekvő Sulina várostól elúszott egészen Isztambulig a part közelében, 45 nap alatt. Sajtóbeszámolók szerint a Balaton átúszásával is próbálkozott, azonban egy vihar miatt ezt kénytelen volt megszakítani.

Avram Iancu emellett 2020-ban felállította az abszolút országos állóképességi rekordot: több mint 36 órát úszott megszakítás nélkül a Dunán, ezalatt több mint 100 kilométert tett meg. Szintén a Dunán ért el 2021-ben egy ritka bravúrt: több mint 25 kilométert úszott az árral szemben, amiért fontos nemzetközi sportszakmai elismerést kapott.

Fotó: Avram Iancu / Facebook, Babos Krisztina / Transtelex Fotó: Avram Iancu / Facebook, Babos Krisztina / Transtelex
Fotó: Avram Iancu / Facebook, Babos Krisztina / Transtelex

„Hárman teljesítettük a teljes szakaszt Déstől az országhatárig, és voltak, akik 2-3-4 napra csatlakoztak hozzánk. Az volt a célunk ezzel az akcióval, ahogy azt Horea Naşcu meghirdette, hogy felhívjuk a figyelmet a vizek tisztántartásának fontosságára” – mondta el a Transtelexnek Gabriel Stan. Kérdésünkre, hogy milyennek látja a folyó állapotát, kifejtette, nagyon piszkosnak tartja a vizet, zavarosnak, és sok helyen egy mocskos hab úszik a felszínen. Ennek a nyoma, mint megmutatták, a csónakok oldalán is látszik, a zsíros lerakódás jelzi, hogy bőven van mit tenni azért, hogy a folyóvíz megfelelő tisztaságú legyen.

Gabriel Stan szerint sajnos rengeteg hulladékot is láttak a vízen és a parti növényzetre felakadva, főként műanyag palackokat, sőt, egész szeméthegyeket is, elsősorban a partra teherautóval hordott építkezési hulladékot, valamint állati tetemeket. „Szeretünk evezni, ez egyrészt szórakozás a számunkra, ugyanakkor egy vészjelzést is akarunk adni annak érdekében, hogy figyeljünk jobban oda a vizeink állapotára” – tette hozzá.

„Nincs a legjobb állapotban a Szamos vize, de épp olyan rossz állapotban sincs szerintem, mint ahogy azt egyesek gondolják. Ugyanakkor mindenki tehet azért, hogy még tisztább legyen, emiatt is üdvözöltem Horea Naşcu kezdeményezését, ezért csatlakoztam ehhez a túrához a Szamos romániai szakaszának utolsó 100 kilométerén” – osztotta meg tapasztalatait Avram Iancu.

Elmondta, ez egy maratoni táv volt a számára, napi több mint kilenc órát úszott, kivéve az utolsó napot, amikor nyolcat. Azt is elárulta, hogy a La Manche csatorna dupla átúszására készül éppen, emiatt ez a vízi túra kiváló edzés is volt egyúttal a számára.

„Új embereket ismertem meg, új barátokat szereztem és megismertem az országnak ezt a szép részét. Amellett, hogy a tiszta Szamosért küzdünk, ez számomra nemzeti büszkeség kérdése is. Azt szeretném elérni, hogy a magyar szomszédainkhoz minél tisztább állapotban érkezzen meg a Szamos” – tette hozzá Avram Iancu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!