Greenpeace: Vissza kell vonni a Neptun Deep beruházás környezetvédelmi engedélyét

2024. június 26. – 13:03

Greenpeace: Vissza kell vonni a Neptun Deep beruházás környezetvédelmi engedélyét
Földgázkitermelő platform a Fekete-tengeren – Fotó: OMV Petrom

Másolás

Vágólapra másolva

A Neptun Deep gázkitermelés környezetvédelmi engedélyének visszavonására szólította fel szerdán a román hatóságokat a Greenpeace Románia, arra hivatkozva, hogy ez a 'mérgező' beruházás veszélyezteti a Fekete-tengert.

Közleményében a nemzetközi környezetvédő szervezet emlékeztetett arra, hogy a Konstanca megyei környezetvédelmi ügynökség június 14-én bocsátotta ki a gázmező kitermelésének környezetvédelmi engedélyét. Az intézkedéssel a Greenpeace szerint a hatóságok figyelmen kívül hagyták a beruházás elleni nyomós érveket, ami ellen tíz nap alatt már több mint 11 ezer polgár tiltakozott Mircea Fechet környezetvédelmi miniszternél és a Konstanca megyei ügynökségnél. Ám az érintettek nem reagáltak a tiltakozásra.

'A környezetvédelmi hatóságok minimalizálják a beruházás környezetkárosító hatását, és továbbra sem vesznek tudomást a Greenpeace polgárok által is támogatott egyértelmű érveiről' – olvasható a közleményben.

A szervezet szerint a Neptun Deep beruházásról nem szerveztek valódi közvitát, csupán egy lakossági konzultációt tartottak Tuzlában, az OMV Petrom olajtársaság 'védnöksége' alatt.

'Az OMV Petrom tévesen azt állítja, hogy a Neptun Deep beruházás szénlábnyoma negatív, annak ellenére, hogy egy 100 milliárd köbméteres gázmezőt fognak kitermelni mintegy 207 millió tonna széndioxid-kibocsátással. Az olajtársaság állítása óriási ostobaság, mivel ez a legnagyobb gázprojekt az egész Európai Unióban' – hangsúlyozta közleményében a Greenpeace.

A környezetvédő aktivisták emlékeztettek arra is, hogy a gázkitermelés során ötmillió köbméter szennyvíz kerül a Fekete-tengerbe, amelynek kémiai összetételét nem hozzák nyilvánosságra.

A Greenpeace 'több ezer polgárral együtt' a Neptun Deep beruházás környezetvédelmi engedélyének visszavonására szólít fel, mivel 'az engedély kibocsátásával a román hatóságok egy olyan mérgező projektet hagynak jóvá, amelyik veszélyezteti a Fekete-tengert' – zárul a közlemény. (Agerpres)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!