Jelentősen csökkentette az üvegházhatású gázak kibocsátását Románia

2024. április 25. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Románia kiemelkedően teljesített a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a közép- és kelet-európai régióban, egy friss Alpha Bank elemzés szerint, melyet a Profit gazdasági portál ismertetett. Az 1990-es évekhez képest a kibocsátások több mint felére, 257 millió tonnáról 113 millió tonnára csökkentek 2022-re. Ez a csökkenés részben az energiaszektor és a közlekedés kibocsátásának változásaiból, valamint az ipari folyamatok és mezőgazdasági tevékenységek hatékonyságának javulásából adódik.

Az elemzés kiemeli, hogy Románia jelentős előrelépéseket tett az energiahatékonyság terén is, mivel a régióban a harmadik legmagasabb mutatóval rendelkezik. Az ország nagyban támaszkodik a megújuló energiaforrásokra, mint például a víz-, szél- és napenergia. Ezzel szemben a környezetvédelmi kiadások alacsony szintje korlátozza a további zöld fejlesztéseket.

A zöld finanszírozás terén Románia dinamikus növekedést mutat, köszönhetően a frissen kibocsátott zöld kötvényeknek és a környezeti adóknak. Ez a pénzügyi injekció segíti az országot abban, hogy túlteljesítse az Európai Unió által kitűzött 2030-as 55 százalékos kibocsátáscsökkentési célt, amit már 2022-re 56 százalékos csökkenéssel elért.

Az Alpha Bank által megrendelt tanulmány arra is rámutat, hogy Romániának folytatnia kell az intézkedéseket a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentése és a szén-dioxid-elnyelő képesség növelése érdekében, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!