Még mindig túlfűtjük lakásainkat, pedig az egészségünknek is ártunk vele

2024. április 21. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában még mindig igaz, hogy a lakások jelentős részében melegebb van, mint az ideális lenne. Ez amellett, hogy környezetszennyező és pazarló gyakorlat, nem is egészséges. Főleg a távfűtéses lakásokra igaz, hogy télen is 22-24 fok van. Ennek fényében nem meglepő, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint arányaiban több hőenergiát fogyasztunk el négyzetméterenként, mint például Hollandia, Írország vagy Dánia lakói. Ezt igazolja a legújabb felmérés is, amelyet az egyik legnagyobb romániai energiaszolgáltató készíttetett.

A romániai lakosság közel fele a 22 és 24 Celsius-fok közötti vagy e feletti hőmérsékleten érzi jól magát otthonában; több mint 40 százalék már telepített intelligens termosztátokat a hőmérséklet szabályozására – az eredményekről Agerpres számolt be az E.ON Románia felmérésének adatait ismertetve.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt években nőtt az érdeklődés az energiafogyasztás csökkentése iránt: a romániaiak mintegy 80 százaléka vallotta azt, hogy már tett lépéseket ebbe az irányba vagy készül rá.

Az energiahatékonyságot elősegítő eszközök közül nőtt az intelligens termosztátok népszerűsége: a román állampolgárok 43 százalékának van ilyen az otthonában. Ugyanakkor a megkérdezettek kevesebb mint 10 százaléka használ különböző mobiltelefonos alkalmazásokat erre a célra.

A termosztát használatával kapcsolatban a megkérdezettek csaknem 32 százaléka azt mondta, hogy valahányszor szükségét érzi, állít a hőmérsékleten, 24,6 százalék pedig a kinti hőmérséklet függvényében állít rajta. Mintegy 15 százalék azt válaszolta, hogy a hideg évszak elején beállítja a számára leginkább megfelelő hőmérsékletet, 7,1 százalék pedig egész évben ugyanazon a hőmérsékleten tartja otthonában a termosztátot.

A közvélemény-kutatásban részt vevők csaknem 50 százaléka a 22 és 24 fok közötti vagy ennél magasabb hőmérsékleten érzi jól magát a lakásban, 45,8 százalék pedig a 19 és 21 fok közötti hőmérsékletet tartja ideálisnak. A válaszadók 3,8 százaléka azt mondta, hogy 16 és 19 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát.

Az energiatakarékossági intézkedések sorában előkelő helyen szerepel az energiatakarékos világítás, ugyanakkor sokan az energiatakarékos izzók használata mellett a világítás időtartamának csökkentése mellett döntenek (mintegy 44 százalék).

Az energiamegtakarítás érdekében a legtöbben – a megkérdezettek 49 százaléka – rövidebb ideig működtetik az elektromos fűtőtesteket, 47,4 százalék kevesebbet használja a mosógépeket, 35 százalék a mosogatógépeket, közel 30 százalék a ruhaszárító gépeket.

Az általános egészségügyi ajánlásokat tekintetbe véve, elmondhatjuk, hogy a túl meleg hőmérsékletű lakás rontja a reakcióidőt, bágyadtabbá, álmosabbá tesz. Nem segít a kreativitásnak és a produktivitásnak sem, tehát sem az irodának használt helyiségeket, sem más munkahelyi termeket nem érdemes túlfűteni. A hálószobában pedig végképp nem jó a túl meleg: nehezíti az elalvást, és az alvás minőségét is ronthatja. Ha hűvösebb van a hálószobában, nagyobb az esélye, hogy éjszaka nem ébredünk meg, hanem végig egyenletes, pihentető lesz az alvásunk.

Természetesen nem igaz az, hogy mindenki túl meleg lakásban él. A túl hideg lakás elsősorban szociális kérdés, sokan vannak, akiknek a téli időszakban nem elég meleg vagy teljesen fűtetlen lakásuk. A tartós hideg nemcsak azért baj, mert így könnyebb megfázni, hanem azért is, mert folyamatos terhelést jelent a szervezetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!