Lecsaptak az árusokra és szabadon engedték a védett madarakat a környezetvédelmi őrök

2024. április 14. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

94 védett, vadon élő madarat szabadítottak ki az Országos Környezetvédelmi Őrség munkatársai.

Mint Facebook-bejegyzésükben írták, a hétvégi vásárokon gyakran előfordul, hogy az árusok olyan dolgokat is piacra dobnak, amelyek nem oda valóak.

A környezetvédelmi őrség azonban most résen volt, és egy razzia alkalmával lefoglalta a 94 törvény által védett, vadon élő madarat, mint a csíz, zöldike erdei pinty, tengelic, süvöltő, kenderike. A madarakat ezután – hét kivételével – szabadon engedtek. Hét madár ugyanis nem tudott repülni, szabadon engedésük előtt gyógykezelésre van szükségük.

Az inkognitóban, azaz civil ruhában végrehajtott akcióban részt vett a Román Ornitológiai Társaság biológusa és az állatvédelmi hatóságok képviselői is elkísérték őket.

A környezetvédelmi őrség megjegyezte, mivel a védett madárfajok árulása bűncselekménynek minősül, ezért az akciót követően 3 büntetőfeljelentés is letettek. Az ellenőrzések pedig folytatódni fognak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!