Csökkennek az elektromos autók eladásai Európában

2024. április 13. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az elektromos járművek értékesítése az év első negyedévében csökkent Európában, írja a Spotmedia. A lap szerint a csökkenés annak ellenére állt be, hogy az Európai Unió erőfeszítéseket tett a benzin- és dízelüzemű autókról való átállás felgyorsítására.

Az Ernst & Young nemrégiben kiadott jelentése rámutat, hogy a szabályozás, a támogatások és az ösztönzők milyen pozitív hatással voltak az elektromos autók elterjedési arányának növelésére, de még a támogatások ellenére is a költségek továbbra is a széles körű elterjedés egyik legnagyobb akadályai közé tartoznak. „Az elektromos járművek átlagosan több mint negyedével kerülnek többe, mint a belső égésű motorral hajtott modellek. Idővel azonban a birtoklásuk költségei alacsonyabbak: Ezzel azonban az autóvásárlók általában nincsenek tisztában” – mutat rá az Ernst & Young a Világgazdasági Fórum jelentésében.

A piacot befolyásoló másik tényező a töltőinfrastruktúra kiépítésének lassú üteme – jegyzi meg az intézmény. Az Ernst & Young azt jósolja, hogy a bevezetés megtorpan anélkül, hogy jelentős nyilvános gyorstöltő hálózatokkal szolgálnák ki azokat, akik nem tudnak otthon tölteni, vagy akiknek hosszabb utazások alkalmával van szükségük töltésre. Szerintük a megoldáshoz szükség lesz a bürokrácia felszámolására, a helyi hatóságok gyorsabb jóváhagyására és a közműhálózatokhoz való rendelkezésre álló csatlakozásokra.

Az eladások csökkenése tehát rávilágít az ágazatot továbbra is érintő kihívásokra, például a magas költségekre és a töltőinfrastruktúra hiányára.

A Reuters szerint a teljesen elektromos és plug-in hibrid járművek (PHEV) globális értékesítése márciusban 12%-kal nőtt a 2023-as év azonos hónapjához képest, a kínai és az amerikai piac növekedését azonban részben ellensúlyozta az európai 9%-os visszaesés. Charles Lester, a Rho Motion piackutató cég adatmenedzsere a Reutersnek azt mondta, összességében az eladások növekedése lelassult, de még mindig némileg pozitív.

A Volkswagen elektromos járműveinek értékesítése Európában 24%-kal csökkent az év első három hónapjában az előző évhez képest, mivel a fogyasztók visszatértek a benzines autókhoz. Ugyanebben az időszakban a vállalat eladásai Kínában 91%-kal nőttek.

Az Európai Parlament tavaly jóváhagyta a benzin- és dízelmotoros autók értékesítésének 2035-től történő betiltásáról szóló rendeletet, amely az EU-ban az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló szélesebb körű erőfeszítések részét képezi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!