Drónfelvételen mutatják a civil aktivisták, hogy szó sincs válogatásról a kolozsvári hulladékgazdálkodási központban

2024. április 12. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben semmi sem változik a kolozsvári integrált hulladékkezelő központ háza táján, a kolozsvári civilek erőfeszítései ellenére sem, a közeledő helyhatósági választások mégis alkalmat jelenthetnek arra, hogy a meglévő problémákat erőteljesebben tematizálják. Ezt teszi a Civil Kolozsvár Csoport, amelynek aktivistája Szakáts István újabb pataréti felvételeken mutatta be, hogy gyakorlatilag nincs szelektív hulladékkezelés. A környezeti és hulladékgazdálkodási kérdéseket egy nyílt vitadélutánon is felvetették, ahol a politikai pártok jelöltjei osztották meg a hallgatókkal elképzeléseiket arról, hogy mit hogyan látnak megoldhatónak.

Szakáts István környezetvédelmi aktivista új drónfelvételeket mutatott be a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelepről, amelyeken kivehető, hogy bontatlan szemeteszsákok, matracok, sörösládák és mindenféle egyéb nagyméretű szemét hever kupacokban, és az Integrált Hulladékkezelő Központban nem válogatják szét a hulladékot.

A drónfelvételt Szakáts a Civil Kolozsvár (Clujul Civic) Facebook-oldalon osztotta meg egy szöveg kíséretében, amelyben leírja a tapasztalt helyzetet. „Vödrök, sörösrekeszek, szagelszívók, babakocsik és matracok mellett több ezer bontatlan szemeteszsákot filmeztünk a telepen, ahová egy tenyérnyinél nagyobb tárgyakat nem szabadna bevinni. Gondoskodtam róla, hogy lássa ő is mi történik. Amit látnak, az nem egyszerű környezetvédelmi bűncselekmény, hanem évek óta tartó, előre megfontolt akció, amelyről a városháza, a megyei tanács, a kolozsvári környezetvédelmi őrség és a megyei környezetvédelmi ügynökség is tud” – írja Szakáts István.

Bejegyzésének zárómondataiban az aktivista hangsúlyozta, hogy szerinte csúfot űznek a jóhiszemű, a szelektív hulladékgyűjtést következetesen végző polgárokból:„Gondoljanak arra a mindennapos igyekezetükre, ahogy színes zsákokba válogatják a szemetet. Szamárság! Hiábavalóak az erőfeszítéseik” – mutatott rá Szakáts hangsúlyozva, hogy a látványnak egyetlen logikus magyarázata lehetséges, a háztartási hulladékot a szelektív hulladékkal együtt dobják ki, amikor összegyűjtik. A hulladéklerakat problémáit Szakáts István évente többször is jelzi a környezetvédelmi őrségnek, ám érezhető változás nem következett be azóta sem, hogy a szelektív hulladékkezelő központ elkezdett működni.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

A Civil Kolozsvár csoportosulás egyébként tegnap egy átfogó vita-sorozatot indított a közelgő helyhatósági választásokra való tekintettel, és az első témakör pontosan a zöld kérdéseket, a környezetvédelmet és a hulladékgazdálkodást érintette. A beszámoló szerint a nyílt téren megrendezett vitán mintegy százan vettek részt, és az élő helyszíni közvetítést 1400-an nézték meg.

A civil aktivisták minden pártot meghívtak: eljött a PSD képviselője, Sabin Sărmaș, Emil Boc független kihívója, és képviseltette magát a REPER, az SOS és az USR is. „Az AUR, a PNL és az RMDSZ képviselői nem tiszteltek meg minket jelenlétükkel” – írták a szervezők.

A vitasorozat naptára a következő, Facebookon lehet csatlakozni és követni:

  • Április 25., csütörtök / Gazdaság
  • Május 9., csütörtök / Kultúra / Oktatás
  • Május 23., csütörtök / Lakhatás
  • Május 30., csütörtök / Közlekedés
  • Június 6., csütörtök / Jövőkép

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!