Kiállítás nyílik Erdély dinoszauruszairól, életnagyságú rekonstrukciókkal

2024. április 6. – 16:03

Kiállítás nyílik Erdély dinoszauruszairól, életnagyságú rekonstrukciókkal
A Magyarosaurus dacus szauropoda maradványa a dévai természettudományi gyűjteményben – Fotó: Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Az Erdély területén a kréta kor végén élő dinoszauruszokról és a Hátszeg-sziget állatvilágáról szóló kiállítást nyit április 18-án a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya. Négy életnagyságú rekonstrukciót is bemutatnak a hüllőkről.

A múzeum közleménye szerint Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben című kiállítás a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kulturális Örökségi Igazgatósága, valamint STAR Intézete, Negyedkori Paleoteriológia- és Geológiakutató Laboratóriuma és a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya közreműködésében valósul meg, és hét hónapon át lesz látogatható Marosvásárhelyen a Horea utca 24. szám alatti épületben. Mint írják, vándorkiállításról van szó, a következő állomásokat azonban egyelőre nem közölték.

A kiállítás négy életnagyságú rekonstrukciót mutat be a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről. Látható lesz a 6 méter hosszú és 2,3 méter magasMagyarosaurus dacus szauropoda, a Struthiosaurus transylvanicus ankylosaurus, a húsevő Elopteryx nopcsai és egy repülő hüllő, az Ornithocheirus sp. A közönség megismerkedhet az endemikus állatvilágáról világszerte ismert Hátszeg-szigettel is. Ez a terület a mezozoikum idején a mai Erdély területét fedte le. Lakói közül kiemelkednek a „törpe” dinoszauruszok, amelyeket először Nopcsa Ferenc báró írt le a 19. század végén. Az itt bemutatott állatvilág mintegy 70 millió évvel ezelőtt lakta ezt a (valószínűleg) szigeti területet.

A kiállításban csontvázmaradványok is láthatók, mint pl. a Zalmoxes shqiperorum, a Struthiosaurus, a Telmatosaurus, különféle szauropodák és a dinoszauruszokkal egyidőben élt hüllők és emlősök maradványai. Dinoszaurusz tojások is várják a látogatókat.

A kiállítás bemutatja a kolozsvári egyetem laboratóriumában végzett őslénytani kutatások egy részét is, amelyek a felső kréta korszak gerinces faunájú új lelőhelyeit tárták fel mind a Hátszegi-medencében és Ruszka-havason, mind az Erdélyi-medencében, Fehér, Szilágy és Kolozs megyében.

A kiállítás Marosvásárhelyen 2024. április 18. és szeptember 30. között lesz látható, keddtől péntekig 9 és 16, szombaton 9 és 14, vasárnap 9 és 13 óra között, a belépő 15 lej felnőttek, 7 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.

A Maros Megyei Múzeum természetrajzi részlege decemberben nyílt újra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!