Kiállítás nyílik Erdély dinoszauruszairól, életnagyságú rekonstrukciókkal

2024. április 6. – 16:03

Kiállítás nyílik Erdély dinoszauruszairól, életnagyságú rekonstrukciókkal
A Magyarosaurus dacus szauropoda maradványa a dévai természettudományi gyűjteményben – Fotó: Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Az Erdély területén a kréta kor végén élő dinoszauruszokról és a Hátszeg-sziget állatvilágáról szóló kiállítást nyit április 18-án a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya. Négy életnagyságú rekonstrukciót is bemutatnak a hüllőkről.

A múzeum közleménye szerint Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben című kiállítás a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kulturális Örökségi Igazgatósága, valamint STAR Intézete, Negyedkori Paleoteriológia- és Geológiakutató Laboratóriuma és a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya közreműködésében valósul meg, és hét hónapon át lesz látogatható Marosvásárhelyen a Horea utca 24. szám alatti épületben. Mint írják, vándorkiállításról van szó, a következő állomásokat azonban egyelőre nem közölték.

A kiállítás négy életnagyságú rekonstrukciót mutat be a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről. Látható lesz a 6 méter hosszú és 2,3 méter magasMagyarosaurus dacus szauropoda, a Struthiosaurus transylvanicus ankylosaurus, a húsevő Elopteryx nopcsai és egy repülő hüllő, az Ornithocheirus sp. A közönség megismerkedhet az endemikus állatvilágáról világszerte ismert Hátszeg-szigettel is. Ez a terület a mezozoikum idején a mai Erdély területét fedte le. Lakói közül kiemelkednek a „törpe” dinoszauruszok, amelyeket először Nopcsa Ferenc báró írt le a 19. század végén. Az itt bemutatott állatvilág mintegy 70 millió évvel ezelőtt lakta ezt a (valószínűleg) szigeti területet.

A kiállításban csontvázmaradványok is láthatók, mint pl. a Zalmoxes shqiperorum, a Struthiosaurus, a Telmatosaurus, különféle szauropodák és a dinoszauruszokkal egyidőben élt hüllők és emlősök maradványai. Dinoszaurusz tojások is várják a látogatókat.

A kiállítás bemutatja a kolozsvári egyetem laboratóriumában végzett őslénytani kutatások egy részét is, amelyek a felső kréta korszak gerinces faunájú új lelőhelyeit tárták fel mind a Hátszegi-medencében és Ruszka-havason, mind az Erdélyi-medencében, Fehér, Szilágy és Kolozs megyében.

A kiállítás Marosvásárhelyen 2024. április 18. és szeptember 30. között lesz látható, keddtől péntekig 9 és 16, szombaton 9 és 14, vasárnap 9 és 13 óra között, a belépő 15 lej felnőttek, 7 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.

A Maros Megyei Múzeum természetrajzi részlege decemberben nyílt újra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!