Újranyílt a Maros Megyei Múzeum felújított természetrajzi részlege

2023. december 14. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

December 14-én nyílik újra a Maros Megyei Múzeum természetrajzi részlege, amelyet 12,1 millió lejes (2,5 millió eurós) beruházással újítottak fel, nagyrészt európai uniós támogatásokból.

A Hajós köz (ma Horea utca) 24. szám alatti, 19. század végi épületet kívül-belül felújították, korszerű, interaktív kiállítótermeket rendeztek be, új kiállítási tárgyakkal egészítették ki a megközelítőleg 60 ezer darabból álló gyűjteményt, akadálymentesítették a múzeumot a mozgássérültek számára, didaktikai termet, szenzoros ösvényt, fűszernövényekkel díszített kertet és egzotikus növényeket bemutató, 60 négyzetméteres melegházat alakítottak ki, derül ki a szerkesztőségünknek eljuttatott projektleírásból.

A projekt keretében szereztek be egy Romániában egyedülálló, megközelítőleg 50 000 éves gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) csontvázat. Bár ezt a példányt Nyugat-Szibériában, az Irtish folyó környékén, a Tyumen Régióban fedezték fel, a lelet azért is érdekes, mert ez a faj Európára is jellemző volt.

Az épület eredetileg a Székelyföldi Iparmúzeumnak adott otthont, amely éppen 130 évvel ezelőtt, 1893-ban nyílt meg. Bár azóta öbbször esett át felújításon, átalakításon, restauráláson, a mostanihoz fogható átalános, s nemcsak az épületet, hanem a kiállítást is megújító beavatkozásra mostanáig nem került sor, hívta fel a figyelmet a megnyitó sajtótájékoztatón Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.

„Hiszünk abban, hogy a 21. századi ember – a 19. századival ellentétben – már nem a töretlen fejlődésben és a Föld uralásában gondolkodik, hanem a természeti értékek megőrzésében és a zöld fordulatban. Az ide vezető út kijelölésében, ezen eszmék tudatosításában játszhat fontos szerepet – s reményeink szerint játszani is fog – a most megnyíló természetrajzi alapkiállítás, amely Maros megye természeti értékei és védett övezetei mellett az itt őshonos és védelemre szoruló állat- és növényfajok, biotópok egész sorát is bemutatja” – mondta az igazgató.

A múzeum természetrajzi részlegének megújulásán kurátorként Daniela Botoș részlegvezető, Mihaela Sămărghițan tudományos kutató és Alexandru Solomon muzeológus dolgozott, az ország több régiójában dolgozó kutatók, biológusok és paleontológusok támogatásával. A projekt a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum első, közösen megvalósított és sikeresen lezárt EU-s pályázata volt, hangsúlyozta Ötvös Koppány Bulcsú.

„Olyan munkálat végére teszünk most pontot, amely hírünket viszi a világban és látogatók, turisták tömkelegét hozza megyénkbe” – jelentette ki a megnyitón Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki a projekt elindításának idején még a múzeum igazgatója volt, Facebook-oldalán szintén azt írta: „Úgy gondolom, hogy a megújult múzeum nemcsak a város lakóinak lesz élmény, hanem hozzájárul Marosvásárhely turizmusának fellendüléséhez is!”.

A természetrajzi alapkiállítás keddtől péntekig 9 és 16 óra között lesz nyitva, szombaton 9 és 14 óra között, vasárnap pedig 9 és 13 óra között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!