Újranyílt a Maros Megyei Múzeum felújított természetrajzi részlege

2023. december 14. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

December 14-én nyílik újra a Maros Megyei Múzeum természetrajzi részlege, amelyet 12,1 millió lejes (2,5 millió eurós) beruházással újítottak fel, nagyrészt európai uniós támogatásokból.

A Hajós köz (ma Horea utca) 24. szám alatti, 19. század végi épületet kívül-belül felújították, korszerű, interaktív kiállítótermeket rendeztek be, új kiállítási tárgyakkal egészítették ki a megközelítőleg 60 ezer darabból álló gyűjteményt, akadálymentesítették a múzeumot a mozgássérültek számára, didaktikai termet, szenzoros ösvényt, fűszernövényekkel díszített kertet és egzotikus növényeket bemutató, 60 négyzetméteres melegházat alakítottak ki, derül ki a szerkesztőségünknek eljuttatott projektleírásból.

A projekt keretében szereztek be egy Romániában egyedülálló, megközelítőleg 50 000 éves gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) csontvázat. Bár ezt a példányt Nyugat-Szibériában, az Irtish folyó környékén, a Tyumen Régióban fedezték fel, a lelet azért is érdekes, mert ez a faj Európára is jellemző volt.

Az épület eredetileg a Székelyföldi Iparmúzeumnak adott otthont, amely éppen 130 évvel ezelőtt, 1893-ban nyílt meg. Bár azóta öbbször esett át felújításon, átalakításon, restauráláson, a mostanihoz fogható átalános, s nemcsak az épületet, hanem a kiállítást is megújító beavatkozásra mostanáig nem került sor, hívta fel a figyelmet a megnyitó sajtótájékoztatón Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.

„Hiszünk abban, hogy a 21. századi ember – a 19. századival ellentétben – már nem a töretlen fejlődésben és a Föld uralásában gondolkodik, hanem a természeti értékek megőrzésében és a zöld fordulatban. Az ide vezető út kijelölésében, ezen eszmék tudatosításában játszhat fontos szerepet – s reményeink szerint játszani is fog – a most megnyíló természetrajzi alapkiállítás, amely Maros megye természeti értékei és védett övezetei mellett az itt őshonos és védelemre szoruló állat- és növényfajok, biotópok egész sorát is bemutatja” – mondta az igazgató.

A múzeum természetrajzi részlegének megújulásán kurátorként Daniela Botoș részlegvezető, Mihaela Sămărghițan tudományos kutató és Alexandru Solomon muzeológus dolgozott, az ország több régiójában dolgozó kutatók, biológusok és paleontológusok támogatásával. A projekt a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum első, közösen megvalósított és sikeresen lezárt EU-s pályázata volt, hangsúlyozta Ötvös Koppány Bulcsú.

„Olyan munkálat végére teszünk most pontot, amely hírünket viszi a világban és látogatók, turisták tömkelegét hozza megyénkbe” – jelentette ki a megnyitón Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki a projekt elindításának idején még a múzeum igazgatója volt, Facebook-oldalán szintén azt írta: „Úgy gondolom, hogy a megújult múzeum nemcsak a város lakóinak lesz élmény, hanem hozzájárul Marosvásárhely turizmusának fellendüléséhez is!”.

A természetrajzi alapkiállítás keddtől péntekig 9 és 16 óra között lesz nyitva, szombaton 9 és 14 óra között, vasárnap pedig 9 és 13 óra között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!