Súlyos támadás az erdők ellen a készülő erdészeti törvény, véli az ellenzék

2024. március 30. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai erdők elleni támadásnak nevezte szombati közleményében Diana Buzoianu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője a kormány erdészeti törvénykönyv-tervezetét.

Állítását az ellenzéki politikus többek között azzal támasztotta alá, hogy a jogszabályjavaslat szerint a jelenleginél kétszer nagyobb területen épülhetnek üdülőházak az erdők közepén, a fatolvajok járműveit nem kobozhatják el többé a hatóságok, és nem számít bűncselekménynek az erdős területeken kívüli illegális fakivágás. Emellett a képviselő szerint a tervezet erdősítéseket sem ír elő.

Buzoianu kifogásolja azt is, hogy jogszabályjavaslat továbbra jelentősen korlátozza az erdők bejárását, és túlzottnak tartja azt az előírást, miszerint a kirándulóknak értesíteniük kell az erdő kezelőjét a szándékukról. A tervezet szerint a romániai erdők kevesebb mint tíz százalékába szabad belépni, a többi erdőben sétálni szabálysértésnek minősül. A civil társadalom évek óta követeli ennek a képtelenségnek a megszüntetését, és az új erdőtörvénykönyv tökéletes alkalom lett volna a kérdés lezárására – vélekedett a képviselő.

Március 21-én Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az ország erdőterületeinek csaknem felén tilos lesz a tarvágás az új erdészeti törvény szerint, amelynek a tervezetét aznapi ülésén hagyta jóvá a kormány.

A tárcavezető ismertette a törvénytervezet legfontosabb előírásait is. Az egyik szerint az eddig csak a nemzeti parkokra vonatkozó tarvágási tilalmat kiterjesztik a natúrparkokra és valamennyi Natura 2000 természetvédelmi területre. „Összesen több mint 5,5 millió hektárról van szó, amelynek több mint fele erdő” – tette hozzá.

Beszámolója szerint a tervezet lehetővé teszi az állam számára, hogy erdősítse a tulajdonos által letarolt és elhagyott területeket, illetve megteremti a jogi keretet az illegális fakivágás visszaszorítását célzó digitális eszközök bevezetésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!