Súlyos támadás az erdők ellen a készülő erdészeti törvény, véli az ellenzék

2024. március 30. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai erdők elleni támadásnak nevezte szombati közleményében Diana Buzoianu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője a kormány erdészeti törvénykönyv-tervezetét.

Állítását az ellenzéki politikus többek között azzal támasztotta alá, hogy a jogszabályjavaslat szerint a jelenleginél kétszer nagyobb területen épülhetnek üdülőházak az erdők közepén, a fatolvajok járműveit nem kobozhatják el többé a hatóságok, és nem számít bűncselekménynek az erdős területeken kívüli illegális fakivágás. Emellett a képviselő szerint a tervezet erdősítéseket sem ír elő.

Buzoianu kifogásolja azt is, hogy jogszabályjavaslat továbbra jelentősen korlátozza az erdők bejárását, és túlzottnak tartja azt az előírást, miszerint a kirándulóknak értesíteniük kell az erdő kezelőjét a szándékukról. A tervezet szerint a romániai erdők kevesebb mint tíz százalékába szabad belépni, a többi erdőben sétálni szabálysértésnek minősül. A civil társadalom évek óta követeli ennek a képtelenségnek a megszüntetését, és az új erdőtörvénykönyv tökéletes alkalom lett volna a kérdés lezárására – vélekedett a képviselő.

Március 21-én Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az ország erdőterületeinek csaknem felén tilos lesz a tarvágás az új erdészeti törvény szerint, amelynek a tervezetét aznapi ülésén hagyta jóvá a kormány.

A tárcavezető ismertette a törvénytervezet legfontosabb előírásait is. Az egyik szerint az eddig csak a nemzeti parkokra vonatkozó tarvágási tilalmat kiterjesztik a natúrparkokra és valamennyi Natura 2000 természetvédelmi területre. „Összesen több mint 5,5 millió hektárról van szó, amelynek több mint fele erdő” – tette hozzá.

Beszámolója szerint a tervezet lehetővé teszi az állam számára, hogy erdősítse a tulajdonos által letarolt és elhagyott területeket, illetve megteremti a jogi keretet az illegális fakivágás visszaszorítását célzó digitális eszközök bevezetésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!