Az elmúlt 3 évben csak egyetlen illegális égetéssel kapcsolatos ügy került bíróságra

2024. március 30. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt három évben mindössze egyetlen illegális égetés miatt indult büntetőeljárás – derül ki a minisztérium válaszából, amelyet Diana Buzoianu, az USR európai parlamenti képviselője, a képviselőház környezetvédelmi bizottságának alelnöke kérdésére adott, írja a G4Media.

A 2021-2023-as időszakban nulláról 172-re nőtt az illegális égetéssel kapcsolatban regisztrált ügyek száma, de csak egy ügy került a bíróság asztalára, 28-at lezártak, 31 esetben pedig úgy döntöttek, hogy nem indítanak eljárást – mondta az USR képviselője.

„Romániában évente 29 ezer romániai hal meg a légszennyezés miatt. Emiatt ezekben a napokban Ilfovban tömeges tüntetések vannak a légszennyezés miatt. Az emberek megértik, hogy az illegális égetés halálos ítéletet jelent számukra, szeretteik, gyermekeik számára. Hol vannak a hatóságok, akiknek kötelességük lett volna megállítani ezeket a gyilkosokat?” – fejtegette a képviselő.

Diana Buzoianu szerint a probléma megoldása érdekében fontos, hogy törvénybe iktassák a levegőminőség károsodásának kritériumát, hogy az illegális égetéses ügyekben bizonyítani lehessen a kárt.

Emlékeztetett arra, hogy az USR már benyújtott egy törvénytervezetet a törvény aktualizálására, mivel az jelenleg csak a víz, a talaj vagy az altalaj minőségét említi.

Az USR támogatja továbbá az Erdészeti DNA létrehozását, azaz egy olyan igazgatóság létrehozását, amely a környezeti bűncselekmények kivizsgálására szolgál, szakosodott környezetvédelmi ügyészekkel és kisegítő személyzettel.

Évről évre az ország jelentős részén lángol a száraz növényzet. Bár a módszer illegális és káros mind az emberek egészségére, mind a környezetre nézve, rendszerszintű megoldást még nem találtak a problémára. A problémáról részletesebben itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!