A medvék védelmének megszüntetését kéri az Európai Bizottságtól Mircea Fechet

2024. március 26. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi miniszter arra panaszkodik, hogy a medvék túlságosan elszaporodtak, és kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a faj védettségi státuszát, írja a Spotmedia. A portál szerint Mircea Fechet többször is felszólalt az ügyben a Környezetvédelmi Tanács hétfői brüsszeli ülésén. Az egyikben arra kérte az Európai Bizottságot, hogy értékelje újra, szükség van-e még a medvék védelmére Európában. Arról beszélt, hogy a medvepopuláció létszáma megnövekedett, Románia aktívan hozzájárult a természetvédelmi erőfeszítésekhez, de mostanra a medvék elkezdtek veszélyt jelenteni az emberekre.

A környezetvédelmi miniszter azt állította, hogy az elmúlt 20 évben 26 ember halt meg, és 274 embert sebesítettek meg a medvék Romániában.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a Környezetvédelmi Tanács elé vigyem az európai, és különösen a romániai barnamedve-populáció kezelésének kérdését. Hazám biztosította a fenntartható gazdálkodást, és aktívan hozzájárult a nagyragadozók, köztük a barnamedve megőrzésére irányuló európai erőfeszítésekhez.

Ennek bizonyítékaként az IUCN szakértői a barnamedvét kedvező természetvédelmi helyzetűnek tekintik, stabil vagy akár növekvő populációkkal és alacsony veszélyeztetettséggel. Románia bebizonyította, hogy képes Európa legnagyobb medvepopulációjának kezelésére, sőt arra is, hogy biztosítsa a feltételeket ennek gyarapodásához” – fogalmazott Fechet.

Elmondta, a Kárpátok romániai szakasza mintegy 6400-7200 medvének ad otthont, ami az európai populáció több mint 40%-át teszi ki. „A biológiai sokféleségnek ez a gazdagsága azonban kezdi veszélyeztetni az ország legértékesebb kincsét, az embereket”. „Meg kell értenünk, hogy az emberi élet elsőbbséget élvez bármilyen körülmények között ” – hangsúlyozta Fechet.

„Mindössze 5 év alatt 6400 segélyhívás érkezett, amely emberre irányuló támadásokról számolt be, és csak 2021-ben több mint 1500 hívás érkezett. Ráadásul a 2017-2022 között okozott károk fedezésére megítélt kártérítés összesen 6,2 millió eurót tesz ki, de az emberi életek elvesztése felbecsülhetetlen” – tette hozzá a környezetvédelmi vezető.

Ezzel összefüggésben Fechet felszólította az Európai Bizottságot, hogy értékelje újra az európai barnamedve-populáció természetvédelmi helyzetét, és fontolja meg, hogy frissíteni kell-e a védettségi státuszukat.

„Felszólítjuk a Bizottságot, hogy az élőhelyvédelmi irányelv rendelkezéseit alkalmazva értékelje újra a 10 európai barnamedve-populáció természetvédelmi helyzetét, és a kapott adatok alapján mérlegelje, hogy a farkashoz hasonlóan aktualizálni kell-e a védelmi státuszukat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!