A medvék védelmének megszüntetését kéri az Európai Bizottságtól Mircea Fechet

2024. március 26. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi miniszter arra panaszkodik, hogy a medvék túlságosan elszaporodtak, és kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a faj védettségi státuszát, írja a Spotmedia. A portál szerint Mircea Fechet többször is felszólalt az ügyben a Környezetvédelmi Tanács hétfői brüsszeli ülésén. Az egyikben arra kérte az Európai Bizottságot, hogy értékelje újra, szükség van-e még a medvék védelmére Európában. Arról beszélt, hogy a medvepopuláció létszáma megnövekedett, Románia aktívan hozzájárult a természetvédelmi erőfeszítésekhez, de mostanra a medvék elkezdtek veszélyt jelenteni az emberekre.

A környezetvédelmi miniszter azt állította, hogy az elmúlt 20 évben 26 ember halt meg, és 274 embert sebesítettek meg a medvék Romániában.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a Környezetvédelmi Tanács elé vigyem az európai, és különösen a romániai barnamedve-populáció kezelésének kérdését. Hazám biztosította a fenntartható gazdálkodást, és aktívan hozzájárult a nagyragadozók, köztük a barnamedve megőrzésére irányuló európai erőfeszítésekhez.

Ennek bizonyítékaként az IUCN szakértői a barnamedvét kedvező természetvédelmi helyzetűnek tekintik, stabil vagy akár növekvő populációkkal és alacsony veszélyeztetettséggel. Románia bebizonyította, hogy képes Európa legnagyobb medvepopulációjának kezelésére, sőt arra is, hogy biztosítsa a feltételeket ennek gyarapodásához” – fogalmazott Fechet.

Elmondta, a Kárpátok romániai szakasza mintegy 6400-7200 medvének ad otthont, ami az európai populáció több mint 40%-át teszi ki. „A biológiai sokféleségnek ez a gazdagsága azonban kezdi veszélyeztetni az ország legértékesebb kincsét, az embereket”. „Meg kell értenünk, hogy az emberi élet elsőbbséget élvez bármilyen körülmények között ” – hangsúlyozta Fechet.

„Mindössze 5 év alatt 6400 segélyhívás érkezett, amely emberre irányuló támadásokról számolt be, és csak 2021-ben több mint 1500 hívás érkezett. Ráadásul a 2017-2022 között okozott károk fedezésére megítélt kártérítés összesen 6,2 millió eurót tesz ki, de az emberi életek elvesztése felbecsülhetetlen” – tette hozzá a környezetvédelmi vezető.

Ezzel összefüggésben Fechet felszólította az Európai Bizottságot, hogy értékelje újra az európai barnamedve-populáció természetvédelmi helyzetét, és fontolja meg, hogy frissíteni kell-e a védettségi státuszukat.

„Felszólítjuk a Bizottságot, hogy az élőhelyvédelmi irányelv rendelkezéseit alkalmazva értékelje újra a 10 európai barnamedve-populáció természetvédelmi helyzetét, és a kapott adatok alapján mérlegelje, hogy a farkashoz hasonlóan aktualizálni kell-e a védelmi státuszukat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!