Erdély-szerte csatlakoznak a Föld órájához

2024. március 23. – 16:47

Erdély-szerte csatlakoznak a Föld órájához
Sepsiszentgyörgy sötétben – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

Több erdélyi városban is lekapcsolják a villanyt a Föld órája alakalmából. Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is csatlakoznak a világszintű kezdeményezéshez, és március 23-án, szombaton este 20:30 és 21:30 között a település egy részén kikapcsolják a közvilágítást.

Csíkszeredában a Majláth Gusztáv Károly téren, a Promenádon, a Szabadság téren és a Központi parkban szünetel a közvilágítás az említett időszakban. Sepsiszentgyörgyön a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén kapcsolják le a villanyt.

Nagyszeben főterén, a Nagypiacon sem lesz közvilágítás szombat este. Kolozsváron a megyei és a városi önkormányzat is csatlakozott az akcióhoz, aminek az eredményeképpen nemcsak a városháza épületének kapcsolják ki a díszkivilágítást, hanem a Kolozs Megyei Tanácsnak székházának is. Emellett a Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó intézmények épületeinek, így például a néprajzi múzeum főépületének (Redut), a művészeti múzeum épületének (Bánffy-palota), az Octavian Goga Megyei Könyvtár főépületének, de még a Kolozsvár Arénának sem lesz kivilágítása az említett órában. Gyulafehérváron is csatlakoznak az akcióhoz, 20:30 és 21:30 között lekapcsolják a közvilágítást a várban és az Egyesülés Parkban, illetve a felújítás után nemrég átadott Erdélyi Fejedelmek Palotájának a díszkivilágítása szünetel egy órára.

Brassóban az óvárosban nem lesz közvilágítás este 20:30 és 21:30 között. Az akció utolsó negyedórájában a Cenken látható Brașov felirat betűi fognak a szívdobogáshoz hasonlóan pulzálni.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is azt írta a Facebookon, hogy csatlakoznak a Föld órájához, és a városháza épületében lekapcsolják a villanyt. Az említett önkormányzatok minden esetben arra biztatják a lakosságot, hogy ők is csatlakozzanak a Föld órájához.

A kormány is csatlakozik az akcióhoz, és lekapcsolják a Victoria-palota kivilágítását

Az energia stratégiai fontosságú a világ minden országa számára, nemcsak az erőforrások, hanem a környezet és az élet iránti felelősség szempontjából is – üzente Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton, a Föld órája nemzetközi akció alkalmából. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben azt írják, hogy a kormány a Victoria-palota kivilágításának a lekapcsolásával csatlakozik a Föld órájához.

A közlemény idézi a miniszterelnököt, aki az energiatakarékosság jelentőségére figyelmeztet, és a közös bolygónk iránti felelősségteljes magatartásra int.

Ciolacu emlékeztet, hogy akárcsak más uniós országok, Románia is erőfeszítéseket tesz a zöldenergia-használatra való átállás, a klímaváltozás visszaszorítása és az orosz energiaforrásoktól való függetlenedés érdekében.

„Azt szeretném, ha ez szimbolikus gesztus, amellyel maga Románia Kormánya is – más intézményekkel, civil szervezetekkel és a világ hétköznapi embereivel közösen – minden évben egy órára lekapcsolja a villanyt, a felelősség gesztusaként maradna meg minél több romániai emlékezetében, olyan konkrét akciók gesztusaként, amelyeket mindannyian be kell vállalnunk a bolygó klímájának biztonságáért” – üzente a kormányfő.

A Föld óráját március utolsó vagy utolsó előtti szombatján tartják világszerte. Először 2007-ben szervezték meg a Föld óráját az ausztráliai Sydney-ben, de egy évre rá már világszerte csatlakoztak az akcióhoz. Romániában hivatalosan 2009-ben tartották meg először a Föld óráját. Azóta a világ számos híres épületének lekapcsolták már a kivilágítását egy órára. Az Eiffel-torony, a Buckingham-palota, a Londoni Tower és a Burdzs Kalifa is borult már sötétbe egy órára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!