Márciusban napi szinten begyűjtünk majd 2 millió flakont, ígéri a környezetvédelmi miniszter

2024. március 16. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha januárban kétmillió műanyag palackot gyűjtöttünk be, akkor márciusban naponta fogunk majd kétmilliót” – jelentette ki Mircea Fechet környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. A tárcavezető azt is megígérte, hogy újabb számlálóközpontokat nyitnak, írja a Digi24 beszámolója alapján a G4Media.

„Ha decemberben 30 ezer csomagolást gyűjtött be a rendszer, és januárban kétmilliót, most márciusban elmondhatjuk, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy nem csak havonta, hanem naponta kétmilliót gyűjtünk” – jelentette ki Fechet.

Megkérdezték tőle, mit gondol azok panaszairól, akik szerint kénytelenek Kolozsvárra szállítani az ország déli részén összegyűjtött palackokat.

„Teleormanból nem érkezik csomagolóanyag Kolozsvárra, valószínűleg nem naprakészek azok az információk, amelyekkel ezek a szervezetek rendelkeznek. Elmondhatom, hogy a Teleormanból érkező csomagolások nem jutnak el sem Kolozsvárra, sem Bonchidára, sem Temesvárra, ahol nemrég avattunk új számlálóközpontot, ezek továbbra is Dél-Romániában maradnak. És új számlálóközpontokat fognak nyitni, akár Prahova megyéről, akár Dolj megyéről, akár Bákó megyéről, akár Brassó megyéről beszélünk, és úgy gondolom, hogy egy-két héten belül ott is nyitunk központot. Van elegendő számláló kapacitás. Azt is szeretném kiemelni, hogy az automata gyűjtőhálózatba érkező palackoknak nem is kell ilyen számlálóközpontba kerülnie” – magyarázta a környezetvédelmi miniszter.

Hozzátette, hogy a garanciális visszaváltási rendszer „a begyűjtés országává” teszi Romániát.

„A rendszer a hulladékkal teli mezők és a PET-palackokkal teli vízfolyások országából az újrahasznosítás országává változtatja Romániát. Ez a garancia nem teszi drágábbá a terméket. Ez a garancia egy 50 banis díj, amelyet a vásárlók abban a pillanatban visszakapnak, amikor visszaviszik a csomagolást egy gyűjtőpontra” – szögezte le Mircea Fechet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!