Közösségi faültetést hirdetett a Land Art Egyesület és a 10 millió Fa közösség

2024. március 8. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Új megközelítés alapján folytatja a Hargita megyei Székelyderzs határában erdősítő Land Art Egyesület a munkát: idén az új telepítéseknél csakis őshonos fajokat ültetnek, és bevonják a közösséget is.

Amint Katona László, a szervezet képviselője elmondta, nagyon örülnek, hogy partnerük is akadt, a magyarországi 10 millió Fa közösség, mely azt tűzte ki célul, hogy 10 millió csemetét ültet el.

Korábban is beszámoltunk az egyesület tevékenységéről, az előző években ültettek olyan fajokat is, melyek ugyan jó mézelők és gyorsan fejlődnek, például akácot, viszont ezzel kapcsolatban az ökológusok, biológusok fogalmaztak meg kifogásokat. Idén viszont nem a hasznosság a vezető szempontjuk: egyrészt kizárólag őshonos fajokat ültetnek, és azt is szem előtt tartják, hogy fajgazdag erdőket telepítsenek.

Katona László elmondta, a 2022-es szárazság és a tavalyi belvizes év után szükségessé vált, hogy 6 ezer csemetét ültessenek el pótlásban a korábbi években erdősített területekre. Emellett elültettek idén 2 ezer tölgy és hegyi juhar csemetét új projektekben. „Szél Csaba, aki évek óta segíti a munkánkat, azt javasolta, hogy inkább ültessünk kevesebbet, de az legyen tölgy. Ezért olyan területeket kerestünk, ahol az igényesebb fajok is tudnak fejlődni” – magyarázta.

Hozzátette, szeretne köszönetet mondani Farkas Leventének, aki szintén kivette a részét a feladatok megoldásából. Valamint a csíkszeredai Lázár Csabának, akinek a kezdeményezésére már tavaly elmozdultak az ökológiai szemlélet felé, mint írtuk, a „Vegamax koncepciót” alkalmazták. A vegán termékeket forgalmazó Vegamax cég egyébként azt vállalta, hogy minden egyes rendelés után egy négyzetméter erdőt ültetnek.

Az ökológiai szempontból legjobb telepítésük pedig az lesz, melyet a 10 millió Fa közösséggel együttműködve ültetnek majd. A magyarországi szervezettől kilencen érkeznek a március 16-17-ére meghirdetett akcióra, és 4 ezer csemetét hoznak, ezzel is támogatják a székelyderzsi kezdeményezést. Melyre egyébként várnak mindenkit, aki szeretne részt venni az erdősítésben. Aki teheti, vigyen szerszámot, de az sem baj, ha nem tud szerezni, megpróbálnak biztosítani a szervezők.

A 10 millió Fa közösség által adományozott 4 ezer csemete megközelítőleg egy hektár beültetésére lesz elég. 500 cserje lesz közte (galagonya, fagyal, vadrózsa, kecskerágó), valamint kocsánytalan tölgyet, bükköt, gyertyánt, kecskefüzet, madárcseresznyét, vadkörtét, csertölgyet, mezei juhart, kislevelű hársat, nyírt, korai juhart, magas kőrist, kocsányos tölgyet és hegyi juhart is ültetnek majd.

„Élőhely rehabilitációt végzünk, önjáró erdei ökoszisztéma létrehozása a célunk. Ez a szemléletében messze áll bármilyen monokultúra ültetéstől, de még a 2-3 fafajos erdészeti telepítésektől is. Az idei ültetésekkel a Land Art Egyesület által befásított területek elérik a 8 hektárt” – mondta el Katona László.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!