150 rókát lőttek ki Arad megyében, hogy a veszettség elleni oltáskampány eredményét felmérjék

2024. február 19. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az aradi hatóságok 150 róka kilövésével zárják le az ősszel kiosztott veszettség elleni oltóanyag hatékonyságának felmérésére szolgáló kampányt, miközben a vadászterületeken talált tetemeket is megvizsgálják.

Az aradi állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) igazgatója, Marcel Rosu hétfőn a sajtónak elmondta, hogy a megye 75 vadászterületének mindegyikén két-két rókát lőttek ki, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal állapítsák meg, milyen mértékben fogyasztották el a vakcinacsalikat. A veszettség elleni oltási kampányra ősszel került sor, a csalétkeket a rókák által látogatott odúkban és helyeken helyezték ki.

„Január eleje óta 150 róka kiirtása történt meg, amely néhány napon belül befejeződik. Az állatokból vett minták segítségével keressük azokat a szervezetben található markereket, amelyekkel igazolni lehet, hogy az oltóanyagot tartalmazó élelmiszert elfogyasztották. Így tudjuk megállapítani az oltási kampány hatékonyságát” – mondta Marcel Rosu.

A vizsgálatokat egy passzív kampány keretében is elvégzik, amelynek során 50 vadászterületen talált tetemből vesznek mintát. A rókákból vett mintákat a bukaresti Diagnosztikai és Állategészségügyi Intézetbe küldik. Ez a második év, amikor a pontosabb adatok megszerzése érdekében a kilőtt rókák száma ennyire magas. 2022-ben mindössze 29 rókát lőttek ki ellenőrzési céllal, 2023-ban azonban már 150-et, ugyanannyit, mint idén.

Az állategészségügyi hatóság igazgatója elmondta, hogy az elmúlt három évben nem volt veszettségi eset a megyében. A veszettség az emberre is átterjedő fertőző betegség, amelyet súlyos idegrendszeri zavarok jellemeznek, amelyek túlpörgésben és agresszivitásban nyilvánulnak meg, majd bénulás és halál következik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!