150 rókát lőttek ki Arad megyében, hogy a veszettség elleni oltáskampány eredményét felmérjék

2024. február 19. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az aradi hatóságok 150 róka kilövésével zárják le az ősszel kiosztott veszettség elleni oltóanyag hatékonyságának felmérésére szolgáló kampányt, miközben a vadászterületeken talált tetemeket is megvizsgálják.

Az aradi állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) igazgatója, Marcel Rosu hétfőn a sajtónak elmondta, hogy a megye 75 vadászterületének mindegyikén két-két rókát lőttek ki, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal állapítsák meg, milyen mértékben fogyasztották el a vakcinacsalikat. A veszettség elleni oltási kampányra ősszel került sor, a csalétkeket a rókák által látogatott odúkban és helyeken helyezték ki.

„Január eleje óta 150 róka kiirtása történt meg, amely néhány napon belül befejeződik. Az állatokból vett minták segítségével keressük azokat a szervezetben található markereket, amelyekkel igazolni lehet, hogy az oltóanyagot tartalmazó élelmiszert elfogyasztották. Így tudjuk megállapítani az oltási kampány hatékonyságát” – mondta Marcel Rosu.

A vizsgálatokat egy passzív kampány keretében is elvégzik, amelynek során 50 vadászterületen talált tetemből vesznek mintát. A rókákból vett mintákat a bukaresti Diagnosztikai és Állategészségügyi Intézetbe küldik. Ez a második év, amikor a pontosabb adatok megszerzése érdekében a kilőtt rókák száma ennyire magas. 2022-ben mindössze 29 rókát lőttek ki ellenőrzési céllal, 2023-ban azonban már 150-et, ugyanannyit, mint idén.

Az állategészségügyi hatóság igazgatója elmondta, hogy az elmúlt három évben nem volt veszettségi eset a megyében. A veszettség az emberre is átterjedő fertőző betegség, amelyet súlyos idegrendszeri zavarok jellemeznek, amelyek túlpörgésben és agresszivitásban nyilvánulnak meg, majd bénulás és halál következik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!