Visszavonatna egy, a vegyszerhasználatot korlátozó tervezetet Ursula von der Leyen

2024. február 6. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen azt javasolta, hogy vonják vissza azt az Európai Parlament által blokkolt és a közelmúltbeli mezőgazdasági tüntetéseken bírált tervezetet, mely a növényvédő szerek uniós használatának a felére csökkentését írná elő – számolt be az AFP alapján a G4Media.

„A javaslat a polarizáció szimbólumává vált”, és az Európai Parlament november végén elutasította, mivel a tagállamok közötti tárgyalások megrekedtek – mondta az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy lesz a tervezetnek egy olyan új verziója, amely „sokkal érettebb lenne, és az érdekelt felek részvételével lenne kidolgozva”.

A tervezet visszavonása a mezőgazdasági termelők követeléseinek listáján szerepelt, akik a közelmúltban Európa nagy részén tiltakoztak.

A portál rámutat, a mezőgazdasági ágazat az elmúlt ötven évben átalakult, egyre nagyobb gazdaságok jöttek létre, melyek egyre több vegyszert használnak.

Ezzel egyidejűleg a biológiai sokféleség összeomlott, a mezőgazdasági területek ökoszisztémái leromlottak. A madárpopulációk 43%-kal csökkentek, a felszíni vizek több mint 40%-a szennyezett, a talajok pedig egyre inkább degradálódnak – idézi a mezőgazdasági tájak biológiai sokféleségének dinamikájáról szóló, január 24-én közzétett parlamenti jelentést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!