Visszavonatna egy, a vegyszerhasználatot korlátozó tervezetet Ursula von der Leyen

2024. február 6. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen azt javasolta, hogy vonják vissza azt az Európai Parlament által blokkolt és a közelmúltbeli mezőgazdasági tüntetéseken bírált tervezetet, mely a növényvédő szerek uniós használatának a felére csökkentését írná elő – számolt be az AFP alapján a G4Media.

„A javaslat a polarizáció szimbólumává vált”, és az Európai Parlament november végén elutasította, mivel a tagállamok közötti tárgyalások megrekedtek – mondta az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy lesz a tervezetnek egy olyan új verziója, amely „sokkal érettebb lenne, és az érdekelt felek részvételével lenne kidolgozva”.

A tervezet visszavonása a mezőgazdasági termelők követeléseinek listáján szerepelt, akik a közelmúltban Európa nagy részén tiltakoztak.

A portál rámutat, a mezőgazdasági ágazat az elmúlt ötven évben átalakult, egyre nagyobb gazdaságok jöttek létre, melyek egyre több vegyszert használnak.

Ezzel egyidejűleg a biológiai sokféleség összeomlott, a mezőgazdasági területek ökoszisztémái leromlottak. A madárpopulációk 43%-kal csökkentek, a felszíni vizek több mint 40%-a szennyezett, a talajok pedig egyre inkább degradálódnak – idézi a mezőgazdasági tájak biológiai sokféleségének dinamikájáról szóló, január 24-én közzétett parlamenti jelentést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!