Cioloş szerint fennáll a veszély, hogy Ciolacuék eltussolják a Verespatak-dosszié részleteit

2024. február 4. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Verespatak-ügy teljes nemzetközi bírósági dossziéjának közzétételét kéri Marcel Ciolacu miniszterelnöktől Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, volt miniszterelnök más politikusokkal és civil aktivistákkal együtt, írja az Agerpres.

Fennáll a veszélye annak, hogy Victor Ponta tanácsára Marcel Ciolacu megpróbálja elrejteni a közvélemény elől, hogy ki a felelős a román államnak okozott kárért a Roșia Montană Gold Corporation fő részvényesével, a Gabriel Resources kanadai vállalattal folytatott perben, fejtette ki vasárnap Facebook-oldalán Cioloş, aki arra emlékeztetett, hogy Victor Ponta 2013-ban miniszterelnökként ígéretett tett a kitermelés elkezdéséhez szükséges engedélyek megadására, de végül a szociáldemokrata-nemzeti liberális többség az utcai tiltakozások hatására leszavazta a cián alapú technológiát alkalmazó bánya megnyitását.

A miniszterelnöknek küldött hivatalos folyamodványban a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) felterjesztett ügy teljes dokumentációjának és az ICSID és a román kormány közötti levelezés közzétételét kérik. Utóbbit azért, hogy kiderüljön, mit válaszolt a kormány az ICSID-nek arra a levelére, amelyben a beleegyezését kéri a részletesen indokolt ítélet közzétételéhez.

Kormánykörökből kiszivárgott információk alapján szinte biztosra vehető, hogy Románia elveszíti a pert, amelyet a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai vállalat indított ellene, írtuk korábban. Döntés február 10-én várható, és ha beigazolódnak a félelmek, minimum kétmilliárd dollárt kell majd kifizetni az amúgy is szűkös államkasszából.

A Digi24 értesülései szerint paprikás hangulatban telt a csütörtöki kormányülés a kilátásban levő hatalmas összegű kiadás miatt, Marcel Ciolacu kormányfő pedig akkor kilátásba helyezte, hogy megkeresi a felelősöket és nyilvánosságra hozza az ezzel kapcsolatos dokumentumokat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!