Megnyílt az ország első regionális italcsomagolás-válogató központja

2023. november 27. – 18:47

Megnyílt az ország első regionális italcsomagolás-válogató központja
A bonchidai italcsomagolás-válogató központ a megnyitó napján, 2023. nov. 27-én – Fotó: Simion Tataru / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyílt az ország első regionális italcsomagolás-válogató központja, melyet a Kolozs megyei Bonchida községben hozott létre a betétdíjas visszaváltási rendszert működtető ReturRO vállalat. Az Agerpres szerint az eseményen részt vett Mircea Fechet jelenlegi, illetve Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter, Marcel Ciolacu kormányfő pedig videobejelentkezésben méltatta a megvalósítást.

Fechet elmondta, hogy ez a létesítmény egyike azoknak a központoknak, ahová majd a Romániában évente visszaváltott 7 milliárd italcsomagolás kerül. Kijelentette, hogy a látottak alapján bizakodóan várja a visszaváltási rendszer november 30-i beindítását. „A legújabb technológiát alkalmazza ez a beruházás, és azt hiszem, készen állunk a rendszer beüzemelésére” – fogalmazott a politikus.

Videóbejelentkezésében Marcel Ciolacu miniszterelnök történelmi eseménynek nevezte a bonchidai központ megnyitását. „Az első regionális begyűjtőközpont megnyitása az országos program hivatalos elindítását jelzi. Ez az eddigi legambiciózusabb körforgásos gazdasági beruházás megvalósításának történelmi pillanata” – fogalmazott a kormányfő.

November 30-ától a romániaiak 50 banis betétdíjat fizetnek az üzletekben vásárolt italokért (víz, üdítő, sör, cider, bor, tömény italok). Az ital elfogyasztása után a csomagolást leadhatják az üzletekben létrehozott visszaváltási pontoknál, és a pénztárgépes nyugta felmutatása nélkül visszakapják a betétdíjat.

A visszaváltási rendszert működtető RetuRO vállalat teljes egészében a rendszer további fejlesztésére fordítja az esetleges nyereségét. Az államnak a környezetvédelmi minisztérium révén 20 százalékos részesedése van a vállalatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!