A romániaiak többsége szerint nem biztonságos csapvizet inni, és csak 5% nem keres valamilyen alternatívát

2023. november 24. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak mindössze 32 százaléka gondolja úgy, hogy a csapvíz biztonságosan megiható – derül ki egy Wall-Street.ro által ismertetett felmérésből. A tanulmány szerint a romániaiak csaknem fele szinte kizárólag palackozott vizet iszik.

A Xylem víztechnológiai vállalat 2023 őszén végzett felmérése szerint:

  • Az ország mindössze 12 százaléka tartja nagyon biztonságosnak a csapvizet.
  • Tízből hárman rendszeresen szűrőt használnak az ivóvíz tisztítására,
  • és csaknem felük rendszeresen vásárol palackozott vizet a boltból.
  • A megkérdezettek mindössze 5%-a az, akik egyáltalán nem költenek a csapvíz alternatíváira.

A csapvíz minőségével szembeni bizalmatlanság anyagi terhet is jelent, a válaszadók 46%-a havonta 21 és 100 lej közötti összeget költ csak palackozott vízre, szűrőkre vagy különböző alternatívákra.

Kenny Khoo, a Xylem kelet-európai ügyvezető igazgatója szerint bár a válaszadók többsége (több mint 80%-a) habozás nélkül használja a csapvizet személyes higiéniára vagy főzésre, csak 32 százalékuk tartja biztonságosnak az egész család számára. És csak 13%-a tájékozódik rendszeresen a csapvíz minőségéről. Tízből négy válaszadó pedig nem is bízik a vízszolgáltatók vagy a helyi hatóságok által nyújtott tájékoztatásban.

Ugyanakkor az ügyvezető szerint 80 százalékuk úgy véli, hogy nagyon fontos az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésébe való befektetés, valamint a vízgazdálkodás javítása és a vízveszteség csökkentése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!