A romániaiak többsége szerint nem biztonságos csapvizet inni, és csak 5% nem keres valamilyen alternatívát

2023. november 24. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak mindössze 32 százaléka gondolja úgy, hogy a csapvíz biztonságosan megiható – derül ki egy Wall-Street.ro által ismertetett felmérésből. A tanulmány szerint a romániaiak csaknem fele szinte kizárólag palackozott vizet iszik.

A Xylem víztechnológiai vállalat 2023 őszén végzett felmérése szerint:

  • Az ország mindössze 12 százaléka tartja nagyon biztonságosnak a csapvizet.
  • Tízből hárman rendszeresen szűrőt használnak az ivóvíz tisztítására,
  • és csaknem felük rendszeresen vásárol palackozott vizet a boltból.
  • A megkérdezettek mindössze 5%-a az, akik egyáltalán nem költenek a csapvíz alternatíváira.

A csapvíz minőségével szembeni bizalmatlanság anyagi terhet is jelent, a válaszadók 46%-a havonta 21 és 100 lej közötti összeget költ csak palackozott vízre, szűrőkre vagy különböző alternatívákra.

Kenny Khoo, a Xylem kelet-európai ügyvezető igazgatója szerint bár a válaszadók többsége (több mint 80%-a) habozás nélkül használja a csapvizet személyes higiéniára vagy főzésre, csak 32 százalékuk tartja biztonságosnak az egész család számára. És csak 13%-a tájékozódik rendszeresen a csapvíz minőségéről. Tízből négy válaszadó pedig nem is bízik a vízszolgáltatók vagy a helyi hatóságok által nyújtott tájékoztatásban.

Ugyanakkor az ügyvezető szerint 80 százalékuk úgy véli, hogy nagyon fontos az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésébe való befektetés, valamint a vízgazdálkodás javítása és a vízveszteség csökkentése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!