Vadmacska pózolt a Retyezát Nemzeti Park fotósának

2023. november 15. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Csodáltos vadmacska-példányt fotóztak le a Retyezát Nemzeti Parkban. A macskabarátok nagy örömére megosztott fotók egy gyönyörű, cseppet sem félő, és pontosan a lencsébe pillantó vadmacskát örökített meg Lucia Ursu, a park oktatási és közösségi munkatársa egy múlt heti megfigyelési akció során.

A lefotózott példányon tökéletesen megfigyelhetők a vadmacskák jellegzetességei. Míg a házi macskának rengeteg alak- és színváltozata van, a vadmacskák színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel. Rajzolata lehet elmosódott, vagy jellegzetesen cirmos, markáns, fekete harántcsíkokkal.

A vadmacska különösen félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Magányosan él; az egyedek territóriumának nagysága főleg a táplálékmennyiségtől függ.

Változatos élőhelyeinek köszönhetően a Retyezát Nemzeti Park 55 emlősfajnak ad otthont, ami az európai szárazföldi emlősök több mint 23 százalékát jelenti, olvasható abban a bejegyzésben, amely a fotókat kíséri. A park munkatársai szerint a védettséget élvező terület biztosítja a feltételeket a legfontosabb európai nagyragadozók: a hiúz, a medve és a farkas háborítatlan életviteléhez is.

Ez a védettség különösen fontos a vadmacskák esetében, mert ezek az állatoknehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást (például az illegális technikai sportokat az erdők területén).

A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője lehet az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák elterjedése. Az elcsatangoló háziállatok nemcsak a faj genetikai állományát veszélyeztetik, hanem a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért való versenyben is egymás ellen lépnek fel.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!