Transtelex Dialóg: Tényleg csak a puska oldja meg a medveproblémát?

2023. november 8. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Közös asztalhoz ültetjük a medvekérdésben érintett összes felet: politikust, vadászt, biológus szakértőt, helyi vezetőt.

Transtelex Dialóg beszélgetéssorozatunk következő témája a medvekérdés. Mivel elsősorban Székelyföldet, a székelyföldi olvasóinkat érinti ez a téma, ezúttal Csíkszeredában szervezzük meg az eseményt, november 16-án, csütörtökön este 7 órától az Ólommadárban. A meghívott beszélgetőpartnerekkel igyekszünk a lehető legtöbb szemszögből megvizsgálni a kérdést.

Igaz-e, hogy elszaporodtak a medvék Romániában? Milyen okokra vezethető vissza, hogy Székelyföldön, ahol évszázadok óta együtt él az ember a medvével, az utóbbi néhány évben szinte közellenséggé váltak a medvék? Indokolt volt-e a medvevadászat betiltása? És milyen érvek szólnak amellett, hogy egyes politikusok ismét be akarják vezetni az úgynevezett prevenciós kilövési kvótát? Ki miben tehetős/felelős? Brüsszel a hibás vagy érdemes itthon is keresgélnünk?

Ezeket a problémákat járjuk körül elsősorban, ugyanakkor várunk benneteket, számítunk arra, hogy a közönség is hozzáteszi a maga felvetéseit, javaslatait, kérdéseit annak érdekében, hogy az esemény hasznos eredményt hozzon.

A meghívottjainkat igyekeztük úgy összeválogatni, hogy minden érintett, érdekelt fél álláspontja megjelenjen. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként került közel a kérdéshez. Hargita megyei szenátorként pedig nemrég benyújtott egy törvényjavaslatot, amellyel ismét bevezetnék a több mint 400 medve kilövését megengedő éves kvótát. A szenátus elfogadta a javaslatot, a képviselőházé lesz a döntő szó. Domokos Csaba a biológus, ökológus szakmát képviseli, sokéves kutatói és terepmunka tapasztalatait osztja majd meg velünk. Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere az egyetlen olyan helyi önkormányzat vezetője, ahol érdemi szakmai munka folyik azért, hogy megteremtsék az emberek és a medvék békés egymás mellett élésének feltételeit. A vadgazda szakmát, illetve a vadászokat pedig Balázs István vadgazda mérnök, a Hargitai Erdész-Vadász Klub igazgatója képviseli.

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel készül, amelynek a szerkesztett változatát a Transtelexen is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó-, hang- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!