Extrém ritkának számító madarat gyűrűztek a Fekete-tenger partján

2023. október 18. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Igen ritka madárfaj került a hálókba a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtűborában a Fekete-tenger partján fekvő Chitucon. A szervezet közleménye szerint a koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) az Amerikai Egyesült Államok és Kanada fenyő- és lombhullató erdeiben költő újvilági poszáta, a telet a Karib-szigetek, Mexikó és Közép-Amerika szubtrópusi és trópusi esőerdeiben tölti.

A koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) – Fotó: Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) – Fotó: Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület

"Nyugat-Európában is ritka kóborlónak számít, megfigyeléseinek zöme az Azori-szigetekről és Izlandról származik. Ezeket a madarakat az erős szelek és viharok sodorhatták Európa irányába.

Mindezek ellenére, október 17-én egy koronás harasztjáró került kézre a Chituc-turzási gyűrűzőtáborunkban is. Ez a faj első észlelése Romániában és a harmadik megfigyelése a kontinentális Európában" – írják a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!