Extrém ritkának számító madarat gyűrűztek a Fekete-tenger partján

2023. október 18. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Igen ritka madárfaj került a hálókba a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtűborában a Fekete-tenger partján fekvő Chitucon. A szervezet közleménye szerint a koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) az Amerikai Egyesült Államok és Kanada fenyő- és lombhullató erdeiben költő újvilági poszáta, a telet a Karib-szigetek, Mexikó és Közép-Amerika szubtrópusi és trópusi esőerdeiben tölti.

A koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) – Fotó: Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) – Fotó: Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület

"Nyugat-Európában is ritka kóborlónak számít, megfigyeléseinek zöme az Azori-szigetekről és Izlandról származik. Ezeket a madarakat az erős szelek és viharok sodorhatták Európa irányába.

Mindezek ellenére, október 17-én egy koronás harasztjáró került kézre a Chituc-turzási gyűrűzőtáborunkban is. Ez a faj első észlelése Romániában és a harmadik megfigyelése a kontinentális Európában" – írják a közleményben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!