Városi erdőket telepítene a környezetvédelmi minisztérium

2023. október 15. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Fechet környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi miniszter bejelentette, hogy a tárca pályázatot hirdet „városi erdők” telepítésére. A projekt 30 millió eurós támogatást kapna az országos helyreállítási és fejlesztési programból.

„A felhívás nem versenyeztetéses, nyílt pályázat lesz minden jogosult számára, érkezési sorrendben, a kiutalt maximális támogatható költségvetésen belül, azaz a teljes pénzügyi keret kimerüléséig, de legkésőbb 2024. április 30-ig” – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

„Ezek a mini erdők a biológiai sokféleség szigetei lesznek, amelyek megvédik az embereket a portól, csökkentik a szennyezést, és több szén-dioxidot tárolnak, mint egy hagyományos erdő. Tehát, tekintve Románia számos városának levegőminőségét, a porral, a mikrorészecskékkel kapcsolatos problémákat, merem állítani, hogy ezek a beruházások valódi »gyógyírként« fognak hatni a közösségekben, és tisztább levegő lesz a végeredmény. Remélem, minél több projektet nyújtanak be, mind az önkormányzatok, mind az iskolák” – hangsúlyozta Fechet.

Ami a projektszintű pénzügyi juttatásokat illeti, a maximális támogatható érték nem haladhatja meg a 9,5 euró/négyzetméter átlagot, ami 47,156 lej/négyzetméternek felel meg áfa nélkül.

„A városi erdőket őshonos fajokból álló fák és cserjék széles választékának felhasználásával, nagy sűrűséggel fogják létrehozni, hogy »zöld tüdőt« képezzenek, ami többféle előnnyel jár, mint például a levegőtisztítás, a zajcsökkentés, a szén-dioxid tárolása, a tájvédelem, a levegő hőmérsékletének csökkentése, a szorongás csökkentése és ezáltal a közegészség javulása.

A PNRR által javasolt ütemtervben is szerepel, hogy 2023. december 31-ig 500 ezer négyzetmétert, 2026. június 30-ig pedig 3.150.000 négyzetméternyi ilyen erdőt kell létrehozni” – tette hozzá a minisztérium.

Nemcsak a helyi hatóságok és megyék nyújthatnak be projekteket, hanem iskolák és intézmények is partnerséget alakíthatnak. A pályázóknak a következő feltételeknek megfelelő földterülettel kell rendelkezniük:

  • A terület legyen a pályázó/partner tulajdonában vagy kezelésében;
  • Egy város vagy település területén kell elhelyezkednie;
  • Nem képezhetik tilalom tárgyát az odatelepítendő növények;
  • Legalább 100 négyzetméteres kompakt területtel és legalább 2 méter szélességgel kell rendelkeznie;
  • A terület-előkészítési munkálatok elvégzése után alkalmas legyen a telepítésre, és ne legyen rajta korábban telepített erdei növényzet;
  • Ne legyen vitatott a tulajdonjoga.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!