Minden idők legmelegebb nyara volt a 2023-as, az éghajlati összeomlás fenyeget, mondják a klimatológusok

2023. szeptember 9. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

2023 nyarán a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet regisztrálták – jelentette be a héten Copernicus európai megfigyelőközpont, előrejelzése szerint 2023 valószínűleg a valaha mért legmelegebb év lesz – számol be az AFP nyomán a News.ro


A hőhullámok, aszályok, árvizek és erdőtüzek drámai és gyakran példátlan méreteket öltöttek ebben az időszakban Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában, aminek az ára emberéletekben, valamint a gazdaságokban és a környezetben okozott károkban mutatkozott meg. A déli féltekét sem kímélték az extrém időjárási jelenségek, ahol az ausztrál tél közepén több rekordot döntő hőhullám is előfordult.

„A 2023 június-július-augusztusa az északi féltekén, ahol a világ lakosságának túlnyomó többsége él, messze a valaha mért legmelegebb volt, a globális átlaghőmérséklet 16,77 °C volt” – jelentette be a Copernicus. Ez 0,66°C-kal haladja meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát, amelyben az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már emelkedett bolygónk átlaghőmérséklete. A 2023 nyarára vonatkozó új átlagérték is jóval – 2 tizeddel – meghaladja a korábbi, 2019-ben felállított rekordot.

„Az éghajlati összeomlás megkezdődött” – jelentette ki António Guterres, az ENSZ vezetője közleményében.

Július volt a valaha mért legmelegebb hónap, és 2023 augusztusa már a második legmelegebb a Copernicus szerint.

Az év első nyolc hónapjában a globális átlaghőmérséklet mindössze 0,01°C-kal marad el 2016-tól, a valaha mért legmelegebb évtől. „Tekintettel az óceánok felszínén lévő hőtöbbletre, 2023 valószínűleg a legmelegebb év lesz (...), amelyet az emberiség valaha is ismert” – mondta Samantha Burgess, a Copernicus klímaváltozási szolgálat helyettes vezetője az AFP-nek.

A Copernicus adatbázisa az 1940-es évekig nyúlik vissza, de összehasonlítható az elmúlt évezredek éghajlataival, amelyeket évgyűrűk vagy jégmagok segítségével állapítottak meg, és amelyeket az ENSZ éghajlat-változási bizottságának (IPCC) legutóbbi jelentésében foglaltak össze.

Ennek alapján „a mostani három hónap volt a legmelegebb az elmúlt 120 ezer évben, vagyis az emberi történelem kezdete óta” – mondta Burgess.

Annak ellenére, hogy három egymást követő évben a La Niña, az El Niño ellentéte, részben mérsékelte a felmelegedést, a 2015-2022 közötti periódus már a legmelegebb volt a feljegyzések szerint.

A jelenségben nagy szerepet játszik a világ tengereinek túlmelegedése, amelyek a hőtöbblet 90 százalékát veszik fel. Április óta a felszíni átlaghőmérsékletük soha nem látott szintre emelkedett.

Július 31. és augusztus 31. között minden egyes nap meghaladta a korábbi, 2016 márciusában felállított rekordot – jegyzi meg a Copernicus –, elérve a példátlanul magas 21°C-os küszöbértéket, ami jóval minden eddigi rekord felett van.

„Az óceánok felmelegedése a légkör felmelegedéséhez és a páratartalom növekedéséhez vezet, ami intenzívebb esőzésekhez és a trópusi ciklonok számára elérhető több energiához vezet” – mutat rá Samantha Burgess.

A túlmelegedés a biológiai sokféleségre is hatással van. Kevesebb tápanyag van az óceánokban és kevesebb oxigén, ami veszélyezteti a növény- és állatvilág túlélését – tette hozzá a szakember, és felhívta a figyelmet a korallok kifehéredésére, a káros algavirágzásokra és a tenyészciklusok lehetséges összeomlására.

„A hőmérséklet mindaddig tovább fog emelkedni, amíg nem zárjuk el a csapot a kibocsátásoknál”, főként a szén, az olaj és a gáz elégetéséből származó üvegházhatású gázok keletkezésénél – mutatott rá Samantha Burgess három hónappal a COP28 dubaji találkozója előtt. Ennek az ENSZ éghajlat-változási konferenciának, ahol várhatóan ádáz küzdelem várható a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának megszüntetéséért, vissza kell állítania a fókuszt a Párizsi Megállapodáshoz vezető útra: a globális felmelegedés jóval 2°C alatt kellene tartani, vélik a szakemberek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!