Romániában az újrahasznosítható anyagok nagy része a szeméttelepen végzi

2023. augusztus 22. – 16:25

Romániában az újrahasznosítható anyagok nagy része a szeméttelepen végzi
Üvegújrahasznosító-üzem az Ilfov megyei Popesti-Leordeni településen – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Románia sok pénzt fektetett a hulladékválogató infrastruktúrába, amelyet gyakran nem használnak ki, sőt, más országokból származó hulladékot hasznosítunk újra, mert a sajátunkat képtelenek vagyunk, nyilatkozta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A News.ro hírügynökség szerint a tárcavezető elmondta, hogy jelenleg a hulladékok 12-13 százalékos szelektíven gyűjtéséről beszélhetünk, ami egy rendkívül kis szám, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi pénzt fektettek már be a válogató infrastruktúrába, amely gyakran kihasználatlanul hever, és mennyi pénzt fektettek be a biológiailag lebomló hulladék kezelésére szolgáló rendszerekbe.

„Vannak hulladéklerakóink, van kezelési infrastruktúránk, vannak újrahasznosító létesítményeink. Amikor elmegyek egy nagy romániai újrahasznosítóhoz, és Ausztráliából vagy hasonló távolságból más országokból hozott PET-bálákat mutatnak nekem, miközben tudom, hogy a romániai hulladéklerakókban rengeteg PET-et találunk, ami erőforrás lehetne, ilyenkor csak aggódni tudok” – mondta Fechet.

Hozzátette, Románia azért hasznosítja újra a más országokból származó hulladékot, mert a sajátját nem tudja újrahasznosítani.

„Azért hasznosítjuk újra mások hulladékát, mert jelenleg nem vagyunk képesek a sajátunkat újrahasznosítani, abban az értelemben, hogy bár a legtöbbször a törvényeknek megfelelő hulladékkezelési szerződések megvannak, a válogató és kezelő létesítményeink szintén, mégis az újrahasznosítható anyagok nagy része ahelyett, hogy feldolgozókba kerülne, két okból is a szeméttelepeken végzi. Vagy az emberek gyűjtik őket vegyesen, – és nagyon nehéz a minőségi PET-et visszanyerni egy szemetesből, az szennyezett a biológiailag lebomló hulladékkal, mert tudni kell, hogy a válogatást legtöbbször kézzel végzik, – és vannak olyan helyzetek, amikor még ha a lakosság teszi is a dolgát, tőle az újrahasznosítóig tartó lánc mentén valami hiba csúszik be, valami elvész. Akár a hulladékgyűjtő, akár a polgármester, akár a válogató hibája, a hulladék végül valahogyan úgy végzi, hogy beszennyezik egymást, és ahelyett, hogy az újrahasznosító üzemekbe kerülnének, hogy munkahelyeket teremtsenek, hogy kevésbé terheljék a természeti erőforrásokat, a legjobb esetben a szeméttelepeken végzik” – magyarázta a környezetvédelmi miniszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!