35 tonna kőolajszármazék ömlött a Dunába Szerbiában

2023. június 22. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

A román vízügy szerint 35 tonna kőolajszármazék ömlött a Dunába egy bolgár zászló alatt közlekedő hajóból a szerbiai Cělarevo közelében, 219 kilométerre a román határtól. A súlyos környezetszennyezés június 20-án délután történt, és várhatóan 24-30 óra alatt éri el Romániát a 70-100 kilométeres hosszúságú olajfolt.

A szerbiai hatóságok és a szerb hadsereg egy védelmi célú úszó gáttal igyekeztek izolálni az olajfoltot, hogy védjék Belgrádot a szennyezéstől. Mivel Románia területén a Duna annyira széles, hogy nem megoldható úszó gát kihelyezése, motorcsónakokból készülnek környezetbarát olajfelszívó anyagot (spill sorb) kiszórni a vízfelületre.

„A legfrissebb információk szerint, amelyeket Románia a szerb féltől kapott, nem áll fenn a Duna szennyezésének veszélye az országba való beömlésnél” – egészítette ki a közleményét a román vízügyi hatóság.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!