Gólyahír: kikeltek a magyarfenesi gólyacsalád első fiókái

2023. május 11. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kikeltek az első gólyafiókák a magyarfenesi fészekben, adta hírül a clujbird.ro, amely élőben közvetítik Leske és Miskacsaládi életét.

„Három csőröcske kéri az ételt a magyarfenesi gólyafészekben. Kedd hajnalra kelt ki az első kettő, szerdára a harmadik. Leske és Miska továbbra is kotol a még ép két tojáson. Várjuk, hogy ezeket is feltörjék a bennük fejlődő kisgólyák. Most kezdődnek a gólyamegfigyelés legizgalmasabb hetei. A szülők egymást felváltva vigyáznak a kicsikre, és hordják a fészekbe az ételt. A fiókák esznek, alszanak és szédületes ütemben nőnek. Ránézésre, az első időszakban kétnaponként megkétszerezik a méretüket. Ezt a még ép tojásokhoz viszonyítva állapíthatjuk meg. A később kibújó fiókáknak bizony elég nagy hátrányt kell ledolgozniuk. Nézzétek az élő közvetítést a fészekből és olvassátok a honlapon a gólyahíreket”- olvasható az oldalon.

A kamerával megfigyelt fészek Magyarfenes falu egyik mellékutcájában található. A villanyoszlopra épített eredeti fészek alá helyezett magasító fészekállvány segít megelőzni kirepülő fiókák ütközését az elektromos vezetékekkel. A faluban az előző években is voltak gólyafészkek, ezt a helyet 1998-ben foglalták el. A kamera 2017 március 23 óta közvetít a fészekről. A gólyafészek oldalában házi verebek és seregélyek is költenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!