Több mint 400 egyedes medvekilövési prevenciós kvótát tervez idénre a környezetvédelmi minisztérium

2023. április 5. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Megelőzési kvóta címen 426 medve kilövésének engedélyezését tervezi a környezetvédelmi minisztérium, írja az RMDSZ közleménye Tánczos Barna tárcavezető nyilatkozata alapján. A miniszter elmondta, egy szaktanulmányt készíttettek, amely „egyértelműen mutatja a populáció növekedését”.

Emellett a szaktárca saját költségvetéséből „egy olyan szaktanulmányt rendelt meg, amely hagyományos egyedbecslési módszerekkel azt állapította meg, hogy Romániában 7536 és 8093 egyed közé tehető a barnamedvepopuláció száma, szemben a legutóbbi felmérésben mutatott mintegy 6 ezres példányszámmal”.

A populációbecslésre vonatkozó tanulmányt, valamint a támadások és károk mértékét is figyelembe véve közvitára bocsátják az új miniszteri rendeletet az erre az évre vonatkozó kvótákkal, írja a közlemény.

„A legújabb szaktanulmányunk azt mutatja, hogy 2016-tól, amióta megszüntették a beavatkozást, a medvepopuláció zavartalanul növekedett, ez is azt igazolja, hogy prevenciós és beavatkozási kvótára van szükség vadásztársulásokra leosztva. Így nemcsak az orvvadászatot szorítjuk vissza, de azt a jelenséget is, amikor az állampolgár kereste a saját igazságát a nagyvaddal szemben, amely sokszor emberi életet követelt.

A szaktanulmány ajánlásai alapján idénre 426 egyedes megelőzési kvótát határoztunk meg,

tudományos alapon, a támadások és károk mértékének függvényében” – fejtette ki a miniszter.

Tánczos Barna arról is beszélt, hogy a Környezetvédelmi Alap jövő héten indítja azt a pályázati programját, amelyben villanypásztorokra pályázhatnak az érintettek. Az önkormányzatok akár 1 millió lejes támogatásra, a magánszemélyek pedig 15 ezer lejes finanszírozásra pályázhatnak a villanypásztorok beszerzésére és felszerelésére.

A miniszter kitért arra is, hogy a mandátuma alatt a medvetámadások után járó károk kifizetésével napirendre került a minisztérium, és 2021-2023 között 12,9 millió lej kártérítést hagytak jóvá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!