Több mint 400 egyedes medvekilövési prevenciós kvótát tervez idénre a környezetvédelmi minisztérium

2023. április 5. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Megelőzési kvóta címen 426 medve kilövésének engedélyezését tervezi a környezetvédelmi minisztérium, írja az RMDSZ közleménye Tánczos Barna tárcavezető nyilatkozata alapján. A miniszter elmondta, egy szaktanulmányt készíttettek, amely „egyértelműen mutatja a populáció növekedését”.

Emellett a szaktárca saját költségvetéséből „egy olyan szaktanulmányt rendelt meg, amely hagyományos egyedbecslési módszerekkel azt állapította meg, hogy Romániában 7536 és 8093 egyed közé tehető a barnamedvepopuláció száma, szemben a legutóbbi felmérésben mutatott mintegy 6 ezres példányszámmal”.

A populációbecslésre vonatkozó tanulmányt, valamint a támadások és károk mértékét is figyelembe véve közvitára bocsátják az új miniszteri rendeletet az erre az évre vonatkozó kvótákkal, írja a közlemény.

„A legújabb szaktanulmányunk azt mutatja, hogy 2016-tól, amióta megszüntették a beavatkozást, a medvepopuláció zavartalanul növekedett, ez is azt igazolja, hogy prevenciós és beavatkozási kvótára van szükség vadásztársulásokra leosztva. Így nemcsak az orvvadászatot szorítjuk vissza, de azt a jelenséget is, amikor az állampolgár kereste a saját igazságát a nagyvaddal szemben, amely sokszor emberi életet követelt.

A szaktanulmány ajánlásai alapján idénre 426 egyedes megelőzési kvótát határoztunk meg,

tudományos alapon, a támadások és károk mértékének függvényében” – fejtette ki a miniszter.

Tánczos Barna arról is beszélt, hogy a Környezetvédelmi Alap jövő héten indítja azt a pályázati programját, amelyben villanypásztorokra pályázhatnak az érintettek. Az önkormányzatok akár 1 millió lejes támogatásra, a magánszemélyek pedig 15 ezer lejes finanszírozásra pályázhatnak a villanypásztorok beszerzésére és felszerelésére.

A miniszter kitért arra is, hogy a mandátuma alatt a medvetámadások után járó károk kifizetésével napirendre került a minisztérium, és 2021-2023 között 12,9 millió lej kártérítést hagytak jóvá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!