Elvenné a hódoktól és visszaadná az aradiaknak a Maros-partot a polgármester, ezért kiirtatja a növényzetet

2023. március 20. – 13:33

Elvenné a hódoktól és visszaadná az aradiaknak a Maros-partot a polgármester, ezért kiirtatja a növényzetet
A Maros folyó Aradon – Fotó: BalkansCat / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Arad polgármestere pénteken a Facebook-oldalán posztolt videóban fejtette ki, hol a helyük az állatoknak, az embereknek és a Maros-parti növényzet irtását kritizáló természetvédőnek. Călin Bibarț ezt válasznak szánta Gabriel Herlo biológus megszólalására, aki kedden kifogásolta, hogy az önkormányzat letaroltatja a folyópartot.

Bár a Maros Arad belterületére eső szakasza nem természetvédelmi terület, mint kifejtette, érdemes lenne vigyázni a természeti környezet épségére. Egyrészt a folyó ezen részén három hódcsalád telepedett meg, másrészt különösen problémás, hogy épp most, a tavaszi fészekrakás idején zavarják meg ilyen durván a madárvilágot. Herlo azt mondta, reméli, legalább a Maros egyik partján meghagyják a növényzetet, írja az Agerpres.

„Folytatjuk a takarítási munkálatokat a parton. Látom, hogy néhány álszakértő elkezdett arról beszélni, hogy hód úr és nem tudom, milyen más madarak élőhelyét pusztítják. Utasítást adtam, hogy folytassák a munkát, a Maros városi szakaszára nem érvényes semmilyen korlátozás, a natúrpark a Csála-erdőtől kezdődik, ahol hód úrnak elég helye és tere van a kibontakozásra. Az itteni élőhelyen az aradiaknak van prioritásuk” – magyarázta a polgármester a videón, melynek hátterében a munkások láncfűrésszel irtják a partmenti fákat.

„És nem lettünk a bolondok országa, ha megbocsátják ezt a kifejezést, ahol manapság a városban csak a varjaknak vannak jogaik, csak a galamboknak vannak jogaik, látom, hogy most már a hódoknak, a kacsáknak és nem tudom még kiknek, és végül az emberek már a Maros partján sem tudnak sétálni, vagy szépen élni egy parkban, mert a varjak rájuk jönnek, meg mindenféle okos emberek a feltételezéseikkel. Még egyszer megismétlem: hód úr nem kell szenvedjen, ha nem tetszik neki, akkor álljon tovább, a natúrparkban, két-három kilométerrel feljebb senki sem zavarja. Itt azért takarítanak, hogy az aradiak sétálhassanak és élvezhessék a Maros folyó gyönyörű látványát” – szögezte le Bibarț.


„Hód úrnak és pszeudo-biológus úrnak elég helyük van ahhoz, hogy kiéljék magukat, körülbelül két kilométerre innen, a natúrparkban” – tette hozzá a polgármester.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!