Elvenné a hódoktól és visszaadná az aradiaknak a Maros-partot a polgármester, ezért kiirtatja a növényzetet

2023. március 20. – 13:33

Elvenné a hódoktól és visszaadná az aradiaknak a Maros-partot a polgármester, ezért kiirtatja a növényzetet
A Maros folyó Aradon – Fotó: BalkansCat / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Arad polgármestere pénteken a Facebook-oldalán posztolt videóban fejtette ki, hol a helyük az állatoknak, az embereknek és a Maros-parti növényzet irtását kritizáló természetvédőnek. Călin Bibarț ezt válasznak szánta Gabriel Herlo biológus megszólalására, aki kedden kifogásolta, hogy az önkormányzat letaroltatja a folyópartot.

Bár a Maros Arad belterületére eső szakasza nem természetvédelmi terület, mint kifejtette, érdemes lenne vigyázni a természeti környezet épségére. Egyrészt a folyó ezen részén három hódcsalád telepedett meg, másrészt különösen problémás, hogy épp most, a tavaszi fészekrakás idején zavarják meg ilyen durván a madárvilágot. Herlo azt mondta, reméli, legalább a Maros egyik partján meghagyják a növényzetet, írja az Agerpres.

„Folytatjuk a takarítási munkálatokat a parton. Látom, hogy néhány álszakértő elkezdett arról beszélni, hogy hód úr és nem tudom, milyen más madarak élőhelyét pusztítják. Utasítást adtam, hogy folytassák a munkát, a Maros városi szakaszára nem érvényes semmilyen korlátozás, a natúrpark a Csála-erdőtől kezdődik, ahol hód úrnak elég helye és tere van a kibontakozásra. Az itteni élőhelyen az aradiaknak van prioritásuk” – magyarázta a polgármester a videón, melynek hátterében a munkások láncfűrésszel irtják a partmenti fákat.

„És nem lettünk a bolondok országa, ha megbocsátják ezt a kifejezést, ahol manapság a városban csak a varjaknak vannak jogaik, csak a galamboknak vannak jogaik, látom, hogy most már a hódoknak, a kacsáknak és nem tudom még kiknek, és végül az emberek már a Maros partján sem tudnak sétálni, vagy szépen élni egy parkban, mert a varjak rájuk jönnek, meg mindenféle okos emberek a feltételezéseikkel. Még egyszer megismétlem: hód úr nem kell szenvedjen, ha nem tetszik neki, akkor álljon tovább, a natúrparkban, két-három kilométerrel feljebb senki sem zavarja. Itt azért takarítanak, hogy az aradiak sétálhassanak és élvezhessék a Maros folyó gyönyörű látványát” – szögezte le Bibarț.


„Hód úrnak és pszeudo-biológus úrnak elég helyük van ahhoz, hogy kiéljék magukat, körülbelül két kilométerre innen, a natúrparkban” – tette hozzá a polgármester.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!