Idén 18 programot támogatnak a Környezetvédelmi Alapból

2023. március 9. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint az általa vezetett tárca minden eddiginél nagyobb összeget, 13,3 milliárd lejt különített el idén a Környezetvédelmi Alap 18 programjára, amelyekre az önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek is pályázhatnak, írja az Agerpres.

'Idén kiemelt figyelmet fordítunk az energiahatékonyságra, ezért megdupláztuk a napelemekre szánt költségvetést, 2 milliárd lejes pályázati keretet biztosítunk. Ugyanakkor rekordösszegű, több mint 1,5 milliárd lejes költségvetéssel indítjuk a roncsautóprogramokat, amelyekkel a szennyző autók forgalomból való kivonását támogatjuk' – nyilatkozta csütörtökön Tánczos, miután a kormány elfogadta a Környezetvédelmi Alap 2023-as költségvetését.

A tárcavezető kiemelte: az idei év egyik legfontosabb programja a Fotovoltaikus Zöld Ház Program. „A megnövekedett energiaárak mellett és az energiaválságban óriási igényt tapasztalunk a lakosság részéről a napelemrendszerek iránt. 300 millió lejt különítettünk el, amelyből minden eddig jóváhagyott pályázatot kifizetünk, az idei programokra pedig 2 milliárd lejt szánunk. Fontos, hogy nem csak a magánszemélyeket, hanem a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket és egyházakat is támogatjuk a napelemrendszerek felszerelésében, hiszen az energiaszámlák kifizetése rájuk is jelentős terhet ró”- idézte az RMDSZ közleménye Tánczost.

A környezetvédelmi minsztérium idén három roncsautóprogramot is indít, amelyek költségvetése meghaladja a 1,5 milliárd lejt. „Mintegy 200 ezer szennyező autót tudunk kivonni a forgalomból idén. Március végén indulnak a klasszikus és plusz roncsautóprogramok, ugyanakkor az önkormányzatokkal közösen elindítjuk a helyi roncsautóprogramot is. Hamarosan elkezdődik az önkormányzatok regiszrációja, ezt követően igényelheti majd a lakosság is az autónként 3000 lejes támogatást a szennyező autók leadása után, anélkül, hogy új autó vásárlására köteleznénk” – közölte a tárcavezető.

A klasszikus roncsautóprogram költségvetése 560 millió lej, a roncsautó plusz program költségvetése 780 millió lej, a helyi roncsautóprogram költégvetése pedig 240 millió lej.

Idén két új, nagy költségvetésű programot is indít a szaktárca, amelyekkel az önkormányzatokat támogatják. 1,5 milliárd lejt szánnak hulladékkezelő állomásokra, valamint 1 milliárd lejt ivóvíz- és szennyvízrendszerek kiépítésére, amellyel a helyreállítási alapból megvalósuló programokat egészítik ki. Emellett 300 millió lejes költségvetéssel indul elektromos mikrobuszok vásárlását támogató program.

A korábbi programok közül idén is lesz háztartási gépek roncsprogramja 75 millió lejes költségvetéssel, a kerékpárutak építését 50 millió lejjel, a közintézmények energiahatékonyságának növelését pedig 451 millió lejjel támogatják. Környezetvédelmi tudatosító és oktatóprogramokra 256 millió lejt különítettek el a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM) költésgvetésében. A civil szervezeteknek, oktatási intézményeknek és önkormányzatoknak szánt pályázati kiírás várhatóan már március végén startol. Emellett idén zöld fesztiválok szervezésére és a Zöld Péntek Programra is lehet majd pályázni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!