A papok kezdték el népszerűsíteni a szelektív hulladékgyűjtést Iași megyében

2023. március 6. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Miután évekig hiába győzködték a lakosságot, az egyházhoz fordultak a Iași megyei hatóságok. Azt kérték a papoktól, hogy hirdessék a templomozások alkalmával a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. A romaniatv.net szerint az egyház bele is állt az ismeretterjesztésbe azt követően, hogy a környezetvédelmi őrszolgálat tartott nekik egy gyorstalpalót arról, hogy mit érdemes hangsúlyozniuk a misék végén.

A portál megszólaltatott pár hívet az egyik falusi templomnál, és a legtöbben azt mondták, eddig egyáltalán nem gyűjtöttek szelektíven, de most „egy kicsit megértették”, fontos dolog az, hogy ne dobálják el össze-vissza a szemetüket. Illetve hogy fontos lenne felvilágosítani a templomba nem járó ismerőseiket is a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről.

„Ha elolvassuk a Szentírásban a Teremtés könyvét, már az elején azt találjuk, hogy Isten megteremtette az eget és a földet, lényegében a természeti környezetünket, és jónak találta azt. Mi a jászvásári érsekséghez tartozó plébániáinkon keresztül igyekszünk hozzájárulni a környezetünk minél tisztább formában való megőrzéséhez” – nyilatkozta az egyik pap, Marius Burghelea.

Az Európai Unió 2021-ig 50%-os szelektív hulladékgyűjtési kvótát írt elő, de Romániában az arány a 15%-ot sem éri el.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!