Jogi premier Romániában: a Declic perbe fogja a kormányt, mert nem tesz a klímaváltozás ellen

2023. január 31. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Beperli a Declic a kormányt, amiért nem veszi ki a részét a klímaváltozás elleni küzdelemből. A civil szervezet ezzel azt akarja elérni, hogy a bíróság kötelezze a kormányt a környezetvédelmi és az energiaügyi minisztériumon keresztül, hogy tegye meg azokat az intézkedéseket, melyek révén az üvegházhatású gázok kibocsátása 2030-ig 55%-kal csökken, illetve 2050-ig elérjük a klímasemlegességet – írja a Declic közleménye.

Európa más országaiban már indultak hasonló perek, például Franciaországban és Hollandiában. Környezetvédő aktivisták bírósági úton elérték, hogy a francia és a holland kormányt bíróság kötelezte arra, hogy tegyenek hatékony lépéseket az klímasemlegesség elérése érdekében.

„Romániának nincs klímatörvénye, és nem is törekszik az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó európai célok elérésére. Csak egy jogerős bírósági döntés kényszerítheti a környezetvédelmi és az energiaügyi minisztériumot, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket” – nyilatkozta Cătălina Hopârteanu, a Declic képviselője.

A Declic felhívta továbbá a bírók figyelmét arra, hogy a kormány tétlensége sérti „az élethez és a magánélethez való jogot, a tulajdonhoz való jogot, a tisztességes megélhetéshez való jogot, az egészséges és fenntartható környezethez való jogot, valamint a következő nemzedékek méltó jövőhöz való jogát”. Leszögezték: az államnak kötelessége intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy minden polgár számára egészséges és fenntartható jövőt biztosítson.

„A keresettel együtt a Declic egy sor tanulmányt és szakavatott kutatók által készített jelentést nyújt be a bíróságnak, amelyek alátámasztják az éghajlatváltozás elleni intézkedések sürgős meghozatalának szükségességét (...) A per a Declic egyik kampányának része, amelyben több mint 50 ezer polgár kéri a kormánytól, hogy támogassa a zöldenergia használatára irányuló befektetéseket” – tette hozzá a sajtóközlemény.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!