Declic: Térképet hamisított az állami erdészet, hogy leplezzen egy illegális erdőirtást

2023. január 27. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatháború alakult ki a Declic és az állami erdészeti hatóság (Romsilva) között a fakitermelés miatt. A civilek szerint illegálisan pusztították le az erdőt nagy területekről a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban, az erdészek szerint viszont a Declic csalt, és a nemzeti parkon kívül készült felvételekkel riogatott.

Az ügy elég nagy nyilvánosságot kapott, korábban a The New York Times is cikkezett arról, hogy a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban illegális erdőirtás folyt, a kinyert faanyagból pedig pelletet gyártottak és eladták külföldre. Az amerikai lap azt állította, hogy számos kelet- és észak-európai ország áldozza fel a védett erdőit a tüzelőanyag eladásából származó jövedelemért.

Korábban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az újság valótlanságokat állít. A felvételeik egy része nem természetvédelmi területen készült, a nemzeti parkban pedig egy hatalmas széldöntés volt, ilyen esetben pedig engedélyezhető a fák kitermelése, lehordása.

Az ügy azonban újabb fordulatot vett, amikor a Declic a múlt héten egy videóban arról számolt be, hogy nemcsak a széldöntés által érintett részeken folyt a kitermelés a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban, de a szomszédos, nem károsult területekről is kiirtották az erdőt. Ezzel kapcsolatban a nemzeti park igazgatója, Hegyi Barna azt nyilatkozta portálunknak, hogy a bemutatott felvételek egy része a park területén kívül készült. A parkban végzett kitermelés pedig indokolt volt, hiszen a fák 90 százalékát kidöntötte a szél, a maradék 10 százalékot pedig összetörte a többi, dőlő fa.

A Romsilva nem hagyta válasz nélkül a Declic vádjait, ők is posztoltak egy videót, amiben azt bizonygatják, hogy a terület, amiről a civilek szerint illegálisan irtották ki az erdőt, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park területék kívül esik. „Durva manipuláció, Declic módra” – írták, azt sugallva, hogy a természetvédelmi ügyekben aktívan fellépő civil szervezet máskor is félrevezette már az embereket annak érdekében, hogy „támogatást, illetve aláírásokat gyűjtsenek a petícióikhoz”.

A civilek azonban nem tágítottak, csütörtökön ők is újabb videóval jelentkeztek, amiben azt állítják, hogy

a Romsilva hazudik, és meghamisított térképeket mutatott be.

A céljuk ezzel az volt, hogy elhitessék: a brutális látványt nyújtó, lekopaszított hegyoldalak a nemzeti park terültén kívül esnek. De legalábbis ezek nagy része. A Declic egyébként nem csinált mást, mint elővett hivatalos térképeket a nemzeti park határairól, és rátette őket arra a térképre, amit a Romsilva posztolt.

„Ez egy sikertelen kísérlet volt az igazság elrejtésére. A Romsilva posztjához írt hozzászólásokból látszik, hogy szinte mindenki a Romsilva ellen van és a Declic oldalán áll.

Azok, akik szeretik az erdőt, tudják, hogyan lehet megkülönböztetni az igazságot a manipulációtól” -

kommentálta az esetet Antoniu Bumb aktivista, a Declic-videók narrátora.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!