Tánczos Barna: Idéntől az önkormányzatok is támogatást kaphatnak a védett erdők után

2023. január 11. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Új támogatási programot dolgozunk ki a védett erdők tulajdonosainak kompenzálására a következő öt évre. Folytatjuk a magántulajdonosoknak nyújtott támogatásokat, de emellett az önkormányzatok is kompenzációt kapnak. Az önkormányzatok támogatása idéntől vált lehetővé, miután decemberben jóváhagyták az állami támogatásokra vonatkozó új uniós szabályozást. Románia többször kérte ennek a megszorításnak a feloldását, hiszen az önkormányzatok is bevételtől esnek el a védett erdőkre vonatkozó fakitermelési tiltások és korlátozások miatt. Az új támogatási rendszert a következő hetekben véglegesíti a szaktárca és bízom benne, hogy minél hamarabb megkapja az Európai Bizottság jóváhagyását” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A 2023-2027-es időszakra szóló támogatási programban nem változik a kompenzációk mértékének kiszámításához használt szabályrendszer, írja közleményében az RMDSZ. A fokozottan védett erdők tulajdonosai például hektáronként 745 lejes támogatást kaphatnak.

Tánczos Barna hozzátette: a szaktárca a Natura2000-es védett erdőkre is külön támogatási programot készít elő. „Idén 184 millió lejt különítettünk el az erdőkre a környezetvédelmi minisztérium költségvetésében. Ugyanakkor fontos előrelépés, hogy fizetési kötelezettségvállalásként belefoglaltuk a Natura2000-es területekre vonatkozó megszorítások kompenzációját is. Olyan kompenzációs rendszert dolgozunk ki, amelyre eddig nem volt még példa Romániában” – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, a tavalyi évre minden kompenzációt megkapnak az erdőtulajdonosok „Székelyföldön valamennyi erdőtulajdonos megkapta már a védett és fokozottan védett erdők után járó támogatást, a napokban pedig az ország összes régiójában rendezzük a 2022-es elmaradásokat. Tavaly több mint 230 millió lejt fizettünk ki az erdőkre, most pedig újabb 33 millió lej utalását hagytuk jóvá, amellyel minden jogosan járó támogatást kifizetünk. Ez az erdők őrzéséért járó juttatásokat is magába foglalja. Így tervezhetőséget és biztonságot nyújtunk az erdőtulajdonosoknak” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A környezetvédelmi tárca tavaly 230,6 millió lej támogatást fizetett ki az erdőkre. Ebből 167,9 millió lej a védett (T2-es besorolású) és fokozottan védett (T1-es besorolású) erdők után járó kompenzációkat jelenti, és néhány régióban a korábbi évek elmaradásait is magába foglalja. Az erdészeteknek a 30 hektárnál kisebb területű, a felfüggesztett tulajdonjogú és rendezetlen tulajdonjogú erdők őrzéséért járó juttatások összértéke eléri a 62,7 millió lejt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!