„Támadás alatt áll a jogállamiság Romániában” – civilek tiltakoznak a készülő törvények ellen

2022. december 19. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Több civil szervezet, újságíró és aktivista adott ki közös nyilatkozatot, melyben megkongatják a vészharangot néhány készülő jogszabállyal kapcsolatban. Mint írják, ezek lehetővé teszik a természeti környezetünk pusztítását, miközben a polgároknak nem lesz lehetőségük arra, hogy megvédjék alapvető jogaikat és természeti örökségüket.

„A gyakorlatban az új törvénykezdeményezések célja, hogy Románia visszatérjen a diktatúra útjára” – állítják. Az aláírók szerint a politikusok az általuk finanszírozott média segítségével „nacionalista-szovjet propagandát folytatnak, amelynek célja, hogy lejárassák azokat, akik a közjó érdekében fellépnek a politikai osztály visszaéléseivel szemben”.

Konkrétan az alábbi jogszabályok ellen emelnek kifogást:

  • Az egyesületekről és alapítványokról szóló kormányrendelet módosítására vonatkozó javaslat, mely gyakorlatilag megakadályozza a civil szervezeteket abban, hogy bírósághoz forduljanak. A parlamenti vita alatt álló jogszabály kapcsán leginkább azt kifogásolják, hogy nagy összegek letétbe helyezésére kényszerítik az egyesületeket, alapítványokat.
  • A társasági adó átirányítására vonatkozó eljárás jóváhagyásáról szóló 1679/2022. sz. rendelet, amely szerint az adóhatóság beleszólhat abba, hogy a civil szervezetek hogyan kaphatnak támogatást a vállalatoktól.
  • Több olyan javaslatot is kifogásolnak, amelyek megkönnyítik a vízierőművek engedélyeztetési eljárását, illetve egyéb, vizes élőhelyeken végzett beavatkozásokat, ami óriási veszélyt jelent az élővilágra nézve.
  • Kifogásolják a „veszélyesnek” nyilvánított medvék megölésére vonatkozó jogszabályt is, mely lehetővé teszi az állatok kilövését lényegében bárhol, nemcsak a lakott települések közelében.
  • A nyilatkozatban szerepelnek a vadászatra vonatkozó jogszabályok is, például az, ami ismét lehetővé teszi a siketfajdok vadászatát, számos vándormadárfaj vadászatát, illetve a csapdázást.
  • Megemlítik továbbá az igazságügyi törvényeket is, amelyek „nem teremtik meg a független igazságszolgáltatás feltételeit”. Mint írják, a bírák és a kisegítő személyzet létszáma folyamatosan csökken, a szakosodás hiánya és a rendkívül nagy munkaterhelés pedig problémákat okoz a folyamatban lévő ügyek megfelelő adminisztrációjában és kezelésében.

Végül felszólítják a parlamentet, a kormányt és Klaus Iohannis elnököt, hogy tartsák tiszteletben a „Románia polgárai és az Európai Unió felé tett kötelezettségvállalásaikat”.

Az aláírók névsora:

Cătălina Rădulescu, környezetvédelemre szakosodott ügyvéd

Diana Voicu, Iniţiativa România

Vlad Popescu, Bankwatch

Raluca Nicolae, Agent Green Egyesület

Dan Trifu, Eco-Civica Alapítvány

Alina Afle, Greenpeace Románia

Márk-Nagy János, Erdélyi Kárpát Egyesület, Szatmárnémeti

Gabriel Păun, Animals International

Alina Florescu, TSP Egyesület

Oana Neneciu, Ecopolis Egyesület

Claudiu DUMITRU, Szövetség a visszaélések elleni küzdelemért

Matei Rădăcină, Valea Bistriţei Alapítvány

Angi Şerban, Corupţia Ucide

Paul Iacobaş, Védett területek és fenntartható fejlődés központja, Bihar

Dr. Ing. Emil Cătălin Şchiopu, környezetvédelmi szakértő

Roxana Pencea, Declic

Gabriel Schwadererm, Euronatur

Elena Rastei, Zero Waste Romania

Bogdan Barbu, Grupul de Mediu

Cătălin Doşcaş, környezetvédelmi szakújságíró

Dănuţ Stanciu, Preocupaţi de Viitor Egyesület

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!