A Declic szerint törvényt hozott ajándékba a Mikulás a korrupciógyanús befektetőknek, az egyetlen megoldás az elnök vétója lehetne

2022. november 26. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Tudor Brădățan, a Declic Közösség ügyvezető igazgatója szerint a civil szervezetek jövője veszélyben van. A PNL képviselői a koalíciós partnerek támogatásával példátlan támadást indítottak a civil társadalom ellen. A korrupt politikusok pedig célzott törvényekkel akarják megfojtani a civil egyesületek mozgásterét, hívja fel a figyelmet Brădățan.

Újabb aláírásgyűjtési kampányba kezdett a civil aktivistákat tömörítő Declic Közösség, annak érdekében, hogy a román államfő ne léptesse életbe a korrupt hatóságokat beperelő civil szervezetek mozgásterét leszűkítő jogszabályt. (A petíciót itt lehet aláírni.) Arra szólítják fel Klaus Iohannist, hogy küldje felülvizsgálatra a 679/2022. számú törvényt, mert szerintük ez drasztikusan csökkenti az NGO-k, a nem kormányzati szervezetek igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését, és a civil aktivisták mozgásterét erősen korlátozó rendszert hoz létre.

A Declic magyarázata szerint azért vált fontossá a különböző érdekcsoportok számára ennek a jogszabálynak az életbe léptetése mert a civil egyesületek által indított perek veszélyeztetik az ingatlancápák, a bányaprojekt-tulajdonosok, a vízerőművek építői vagy bárki más érdekeit, aki a közhivatalnokok korrupciójára támaszkodik a haszonszerzés érdekében.

A civil szervezet beszámol arról, hogy számos pert indított, melyeknek megnyerése nyomán sikerült leállítani a Certej ciánprojektet, törölték a hatóságok a Bâsca folyót elvezető gát építési engedélyét, illetve újraindították az augusztus 10-i ügy – a diaszpóratüntetésként elhíresült fővárosi protest-akció alkalmával történt rendőrségi és csendőrségi bántalmazások – kivizsgálását.

Hasonlóképpen, az Eco Civica egyesület a bíróságon megsemmisítette az A1-Ciurel elkerülő útra vonatkozó PUZ-t (zonális urbanisztikai tervet), amely lehetővé tette, hogy a forgalom az A1-esről közvetlenül Bukarest központjába érkezzék. A Bankwatch Románia megsemmisítette egy, a Zsilre építendő vízerőmű engedélyét, a Mentsük meg Bukarestet Egyesületnek pedig sikerült megakadályoznia több műemlék épületnek a lebontását és a helyükre tervezett lakóházak felépítését.

Számtalan példa van arra, hogy a civil társadalom határozottan beavatkozott, és sikereket értek el, a román parlament azonban brutálisan meg akarja szakítani a civil társadalom győzelmi sorozatát – figyelmeztet a Declic.

A parlament által elfogadott törvény azonban nagymértékben visszaszorítja ezt a lehetőséget a civil társadalom számára.

A sürgősségi törvényjavaslat mindössze 30 napot ad a szervezeteknek arra, hogy megtámadják a bíróságokon a törvénytelenül kiadott építési engedélyeket és tervdokumentumokat.

Ezenkívül a nem kormányzati szervezetek számára a tervezési dokumentumok (például a PUZ-ok vagy a PUG-ok) ellen benyújtott fellebbezések határidejét 5 évről 1 évre csökkentették.

Egy másik törvényjavaslatban pedig azt akarják elfogadtatni, hogy a felperes civil szervezeteknek 50.000 lejes kauciót kelljen fizetniük a beruházások megszakítását kérő perekben. Ha pedig veszítenének a bíróságon, akkor az egyesület igazgatósága egyetemlegesen, saját, személyes vagyonával feleljen, bár ez a kereskedelmi társaságok esetében sincs így.

Klaus Iohannis elnöknek közbe kell lépnie, hogy követelje e törvény felülvizsgálatát, amely egy lépéssel közelebb visz minket az olyan országokhoz, mint Oroszország vagy Irán – írja a Declic.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!