A Declic szerint törvényt hozott ajándékba a Mikulás a korrupciógyanús befektetőknek, az egyetlen megoldás az elnök vétója lehetne

2022. november 26. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Tudor Brădățan, a Declic Közösség ügyvezető igazgatója szerint a civil szervezetek jövője veszélyben van. A PNL képviselői a koalíciós partnerek támogatásával példátlan támadást indítottak a civil társadalom ellen. A korrupt politikusok pedig célzott törvényekkel akarják megfojtani a civil egyesületek mozgásterét, hívja fel a figyelmet Brădățan.

Újabb aláírásgyűjtési kampányba kezdett a civil aktivistákat tömörítő Declic Közösség, annak érdekében, hogy a román államfő ne léptesse életbe a korrupt hatóságokat beperelő civil szervezetek mozgásterét leszűkítő jogszabályt. (A petíciót itt lehet aláírni.) Arra szólítják fel Klaus Iohannist, hogy küldje felülvizsgálatra a 679/2022. számú törvényt, mert szerintük ez drasztikusan csökkenti az NGO-k, a nem kormányzati szervezetek igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését, és a civil aktivisták mozgásterét erősen korlátozó rendszert hoz létre.

A Declic magyarázata szerint azért vált fontossá a különböző érdekcsoportok számára ennek a jogszabálynak az életbe léptetése mert a civil egyesületek által indított perek veszélyeztetik az ingatlancápák, a bányaprojekt-tulajdonosok, a vízerőművek építői vagy bárki más érdekeit, aki a közhivatalnokok korrupciójára támaszkodik a haszonszerzés érdekében.

A civil szervezet beszámol arról, hogy számos pert indított, melyeknek megnyerése nyomán sikerült leállítani a Certej ciánprojektet, törölték a hatóságok a Bâsca folyót elvezető gát építési engedélyét, illetve újraindították az augusztus 10-i ügy – a diaszpóratüntetésként elhíresült fővárosi protest-akció alkalmával történt rendőrségi és csendőrségi bántalmazások – kivizsgálását.

Hasonlóképpen, az Eco Civica egyesület a bíróságon megsemmisítette az A1-Ciurel elkerülő útra vonatkozó PUZ-t (zonális urbanisztikai tervet), amely lehetővé tette, hogy a forgalom az A1-esről közvetlenül Bukarest központjába érkezzék. A Bankwatch Románia megsemmisítette egy, a Zsilre építendő vízerőmű engedélyét, a Mentsük meg Bukarestet Egyesületnek pedig sikerült megakadályoznia több műemlék épületnek a lebontását és a helyükre tervezett lakóházak felépítését.

Számtalan példa van arra, hogy a civil társadalom határozottan beavatkozott, és sikereket értek el, a román parlament azonban brutálisan meg akarja szakítani a civil társadalom győzelmi sorozatát – figyelmeztet a Declic.

A parlament által elfogadott törvény azonban nagymértékben visszaszorítja ezt a lehetőséget a civil társadalom számára.

A sürgősségi törvényjavaslat mindössze 30 napot ad a szervezeteknek arra, hogy megtámadják a bíróságokon a törvénytelenül kiadott építési engedélyeket és tervdokumentumokat.

Ezenkívül a nem kormányzati szervezetek számára a tervezési dokumentumok (például a PUZ-ok vagy a PUG-ok) ellen benyújtott fellebbezések határidejét 5 évről 1 évre csökkentették.

Egy másik törvényjavaslatban pedig azt akarják elfogadtatni, hogy a felperes civil szervezeteknek 50.000 lejes kauciót kelljen fizetniük a beruházások megszakítását kérő perekben. Ha pedig veszítenének a bíróságon, akkor az egyesület igazgatósága egyetemlegesen, saját, személyes vagyonával feleljen, bár ez a kereskedelmi társaságok esetében sincs így.

Klaus Iohannis elnöknek közbe kell lépnie, hogy követelje e törvény felülvizsgálatát, amely egy lépéssel közelebb visz minket az olyan országokhoz, mint Oroszország vagy Irán – írja a Declic.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!