Jóízűen csámcsogó bölényről posztolt videót a Romsilva

2022. november 28. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy gyönyörű, nagy termetű bölényről tett közzé videót a közösségi oldalán az állami erdészeti hatóság, azaz a Romsilva. Az impozáns méretű vad épp egy cserjésben eszegetett jóízűen, és annyira belefeledkezett a lakmározásba, hogy észre sem vette, hogy közelről filmezik. A Vânători Neamț Natúrparkban készült felvétel hamar népszerűvé vált, három nap alatt kb. 75 ezren kattintottak a videóra.

A Romsilva egyúttal megragadta az alkalmat egy kis népszerűsítő tevékenységre is a bölénnyel kapcsolatban, mint írják, Európa legnagyobb szárazföldi emlősállatáról van szó, a faj hím példányai pedig elérhetik a 920 kilogrammos súlyt, azaz közel egy tonnát. A nőstények azonban kevesebbet nyomnak, 320 és 640 kg közötti a testsúlyuk.

A hímek magányosan élnek, míg a nőstények csordában járnak a borjaikkal mindaddig, amíg azok el nem érik az ivarérettséget.


A bölényt 1958-ban telepítették vissza Romániába, majdnem két évszázaddal azt követően, hogy az ember a kipusztulásig vadászta. Jelenleg több kisebb populációja él a Kárpátok erdeiben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!