Medvét lőtt a szovátai polgármester, aki vaddisznóvadászatra indult

2022. november 16. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Fülöp László Zsolt szovátai polgármester is tagja volt annak a vadásztársaságnak, amely szombaton a Bekecs-tetőn vaddisznóra vadászott. Azonban az önkormányzati vezető nem vaddisznót lőtt, hanem medvét, és emiatt orvvadászat ügyében vizsgálódik a rendőrség.

A Transtelex megkeresésére a polgármester elmondta, hogy a medvét nagyon közelről, mintegy kétméteres távolságról lőtte le, amikor számára is egyértelmű volt, hogy a vad támadó szándékkal közeledik. „A második hajtásban a standvonalban álltam, amikor észrevettem, hogy felém közeledik a vad, megpróbáltam elriasztani, de hiába kiabáltam, nem tudtam eltéríteni szándékától. Csak akkor lőttem, amikor kiderült, nincs más választásom” – idézte fel a szombaton történt esetet Fülöp.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a hajtóvadászat zajlott, azaz a hajtók a kutyák segítségével a vadászok irányába igyekeztek terelni a vadat. Vaddisznó nem került a puskák elé, de úgy tűnik, hogy ezt a nagy méretű hímet kiugrasztották rejtekhelyéről, és megijedt nagyvad a vadászok felé „menekült”.

A szovátai polgármester szerint mintegy két méteres távolság választotta el mindössze a medvétől, amikor meghúzta a ravaszt. Az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a medve irányt vált, ugyanis már volt hasonló találkozása, és akkor nem került sor arra, hogy lelője a nagyvadat. Ezúttal azonban a hajtásból kijött medve nem fordult meg, a vadász által keltett zaj nem ijesztette el, ezért a polgármester kénytelen volt lőni. Miután a vad összeesett értesítette a vadászat szervezőjét és a rendőrséget is, amely azonnal kiszállt a helyszínre.

Fülöp László Zsolt magyarázata szerint a rendőrség amiatt vizsgálódik, mert a 18 vadászból álló társaságnak nem volt engedélye csak vaddisznóvadászatra. A medve tetemét az állategészségügyi igazgatósághoz szállították, ahol felboncolták és jegyzőkönyvet készítettek a halál okáról. Megállapították, hogy a három mázsánál is nagyobb állatot a nyak tájékán érte a golyó. Az orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat ügyében indult bűnügyi kivizsgálást követően egyelőre vádemelés még nem történt.

A polgármester azt is hozzátette a történethez, hogy nem ez volt az egyetlen medve, amelyet a vadászat során láttak: 4-5 másik medvével találkoztak hajtás közben. Sőt, másnap a makfalvi lakosok több videófelvételt is készítettek arról a medvéről, amely fényes nappal sétált végig a község utcáján, és betért egy-két udvarra is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!