Medvét lőtt a szovátai polgármester, aki vaddisznóvadászatra indult

2022. november 16. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Fülöp László Zsolt szovátai polgármester is tagja volt annak a vadásztársaságnak, amely szombaton a Bekecs-tetőn vaddisznóra vadászott. Azonban az önkormányzati vezető nem vaddisznót lőtt, hanem medvét, és emiatt orvvadászat ügyében vizsgálódik a rendőrség.

A Transtelex megkeresésére a polgármester elmondta, hogy a medvét nagyon közelről, mintegy kétméteres távolságról lőtte le, amikor számára is egyértelmű volt, hogy a vad támadó szándékkal közeledik. „A második hajtásban a standvonalban álltam, amikor észrevettem, hogy felém közeledik a vad, megpróbáltam elriasztani, de hiába kiabáltam, nem tudtam eltéríteni szándékától. Csak akkor lőttem, amikor kiderült, nincs más választásom” – idézte fel a szombaton történt esetet Fülöp.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a hajtóvadászat zajlott, azaz a hajtók a kutyák segítségével a vadászok irányába igyekeztek terelni a vadat. Vaddisznó nem került a puskák elé, de úgy tűnik, hogy ezt a nagy méretű hímet kiugrasztották rejtekhelyéről, és megijedt nagyvad a vadászok felé „menekült”.

A szovátai polgármester szerint mintegy két méteres távolság választotta el mindössze a medvétől, amikor meghúzta a ravaszt. Az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a medve irányt vált, ugyanis már volt hasonló találkozása, és akkor nem került sor arra, hogy lelője a nagyvadat. Ezúttal azonban a hajtásból kijött medve nem fordult meg, a vadász által keltett zaj nem ijesztette el, ezért a polgármester kénytelen volt lőni. Miután a vad összeesett értesítette a vadászat szervezőjét és a rendőrséget is, amely azonnal kiszállt a helyszínre.

Fülöp László Zsolt magyarázata szerint a rendőrség amiatt vizsgálódik, mert a 18 vadászból álló társaságnak nem volt engedélye csak vaddisznóvadászatra. A medve tetemét az állategészségügyi igazgatósághoz szállították, ahol felboncolták és jegyzőkönyvet készítettek a halál okáról. Megállapították, hogy a három mázsánál is nagyobb állatot a nyak tájékán érte a golyó. Az orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat ügyében indult bűnügyi kivizsgálást követően egyelőre vádemelés még nem történt.

A polgármester azt is hozzátette a történethez, hogy nem ez volt az egyetlen medve, amelyet a vadászat során láttak: 4-5 másik medvével találkoztak hajtás közben. Sőt, másnap a makfalvi lakosok több videófelvételt is készítettek arról a medvéről, amely fényes nappal sétált végig a község utcáján, és betért egy-két udvarra is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!