Ismét akcióztak a klímaaktivisták: olajjal öntötték le Gustav Klimt egyik festményét Bécsben

2022. november 15. – 15:51

frissítve

Ismét akcióztak a klímaaktivisták: olajjal öntötték le Gustav Klimt egyik festményét Bécsben
Az Utolsó Nemzedék aktivista csoport tagjai leöntik a Klimt-festményt – Fotó: Utolsó Nemzedék / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Olajjal öntötték le délelőtt a Last Generation (Utolsó Nemzedék) nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét, majd egyikük a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

Az MTI arról tudósít, az aktivista csoport a Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt.

A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a fekete olajat, de az egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár. „Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg” – mondta a múzeum szóvivője.

Ezen a napon a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, de az aktivisták a ruhájukba rejtett palackban csempészték be a fekete olajat.

Az aktivisták újabb akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szólaltak föl, a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlőek, és így a „klímapokol” felé száguldunk. „Már 50 éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni” – kiabálták.

Az Utolsó Nemzedék aktivista csoport a múlt héten szintén Bécsben hívta föl magára a figyelmet: ekkor a bécsi Természettudományi Múzeumban ragasztották magukat a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen.

Az elmúlt hetekben a klímaaktivisták több helyen is tevékenykedtek: paradicsomlevest kapott Van Gogh egyik híres festménye, Londonban pedig III. Károly viaszbábuját „kínálták meg” csokitortával, olyan festők műalkotásait célozták, mint Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec. A híres festményeket leöntő aktivistákkal, akik így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy tömeges éhezés, mészárlás és erőszak vár ránk, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!