Érintetlen maradhat az Erdélyi Szigethegység Natúrpark, Jósikafalván elhalasztották a népszavazást

2022. november 14. – 18:00

Érintetlen maradhat az Erdélyi Szigethegység Natúrpark, Jósikafalván elhalasztották a népszavazást
Fotó: Claudiu Zaharia / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre elhalasztják a Kolozsvár és Bánffyhunyad között, a Bélesi-víztározó partján fekvő Jósikafalván a tervezett népszavazást, amelyen arról döntöttek volna, hogy a község kiváljon-e az Erdélyi Szigethegység Natúrparkból vagy sem, írja a Press One. A Kolozs megyei Jósikafalva polgármesteri hivatala szerette volna megszüntetni a község védettségét, hogy zöld utat adhasson a fakitermelésnek és az építkezéseknek.

A település helyi tanácsa még az októberi ülésén szavazta meg, hogy december 4-én tartsanak népszavazást a kérdésben. A hivatalos indoklás szerint azért szüntették volna meg a védettséget, mert a natúrpark vezetése rosszul felügyeli az erdőt, és abban annyira elterjedt a betűzőszú (Ips typographus), hogy ki kellene vágni a fákat, ez azonban tilos. A népszavazás megszervezése 70 ezer lejébe került volna a községnek.

A Kolozs megyei prefektúra egy héttel azután, hogy az említett önkormányzat elküldte törvényességi ellenőrzésre a határozatot, kérte a kolozsvári törvényszék adminisztrációs részlegén ennek megsemmisítését. Amíg a bíró dönt a kérdésben, annak rendelkezéseit felfüggesztik.

A Press One pénteken magyarázatért fordult a Kolozs megyei prefektúrához, hogy megtudja, annak jogászai miért döntöttek úgy, hogy a helyi tanácsi határozat törvénytelen, de egyelőre nem kaptak választ. A cikk megjegyzi, a prefektúra meglepően gyorsan lépett, mivel a helyi tanácshatározatok jogszerűségének az ellenőrzése által hónapokat vesz igénybe. Violeta Trifu, a község titkára megerősítette a lapnak, hogy a népszavazást egyelőre felfüggesztették, amíg a bíróságtól nem érkezik „pozitív vagy negatív döntés”.

A Press One cikke szerint Jósikafalva területének 99 százaléka a természetvédelmi területhez tartozik. A tóparti telkek iránt a lenyűgöző természeti adottságok miatt nagy lenne az érdeklődés, amennyiben engedélyezett lenne rá építkezni. A lap szerint ezernél is több per zajlik a környékbeli telkekkel kapcsolatban, ezek egy részét az Erdélyi Szigethegység Natúrpark indította a tulajdonosok ellen, másik részét pedig az építési engedélyek megszerzéséért indították azok, akik azt állítják, hogy az eredeti tulajdonosok mást ígértek nekik.

Az Erdélyi Szigethegység Natúrpark munkatársai egyébként azt állítják, hogy a polgármester által említett betűzőszú túlszaporodása Jósikafalvánál sokkal inkább érint más területeket. A fakitermelés legalizálása, a telkek felparcellázása és a kanalizálás nélküli épületek pedig az egyik legfontosabb ivóvízforrást veszélyeztetnék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!