Érintetlen maradhat az Erdélyi Szigethegység Natúrpark, Jósikafalván elhalasztották a népszavazást

2022. november 14. – 18:00

Érintetlen maradhat az Erdélyi Szigethegység Natúrpark, Jósikafalván elhalasztották a népszavazást
Fotó: Claudiu Zaharia / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre elhalasztják a Kolozsvár és Bánffyhunyad között, a Bélesi-víztározó partján fekvő Jósikafalván a tervezett népszavazást, amelyen arról döntöttek volna, hogy a község kiváljon-e az Erdélyi Szigethegység Natúrparkból vagy sem, írja a Press One. A Kolozs megyei Jósikafalva polgármesteri hivatala szerette volna megszüntetni a község védettségét, hogy zöld utat adhasson a fakitermelésnek és az építkezéseknek.

A település helyi tanácsa még az októberi ülésén szavazta meg, hogy december 4-én tartsanak népszavazást a kérdésben. A hivatalos indoklás szerint azért szüntették volna meg a védettséget, mert a natúrpark vezetése rosszul felügyeli az erdőt, és abban annyira elterjedt a betűzőszú (Ips typographus), hogy ki kellene vágni a fákat, ez azonban tilos. A népszavazás megszervezése 70 ezer lejébe került volna a községnek.

A Kolozs megyei prefektúra egy héttel azután, hogy az említett önkormányzat elküldte törvényességi ellenőrzésre a határozatot, kérte a kolozsvári törvényszék adminisztrációs részlegén ennek megsemmisítését. Amíg a bíró dönt a kérdésben, annak rendelkezéseit felfüggesztik.

A Press One pénteken magyarázatért fordult a Kolozs megyei prefektúrához, hogy megtudja, annak jogászai miért döntöttek úgy, hogy a helyi tanácsi határozat törvénytelen, de egyelőre nem kaptak választ. A cikk megjegyzi, a prefektúra meglepően gyorsan lépett, mivel a helyi tanácshatározatok jogszerűségének az ellenőrzése által hónapokat vesz igénybe. Violeta Trifu, a község titkára megerősítette a lapnak, hogy a népszavazást egyelőre felfüggesztették, amíg a bíróságtól nem érkezik „pozitív vagy negatív döntés”.

A Press One cikke szerint Jósikafalva területének 99 százaléka a természetvédelmi területhez tartozik. A tóparti telkek iránt a lenyűgöző természeti adottságok miatt nagy lenne az érdeklődés, amennyiben engedélyezett lenne rá építkezni. A lap szerint ezernél is több per zajlik a környékbeli telkekkel kapcsolatban, ezek egy részét az Erdélyi Szigethegység Natúrpark indította a tulajdonosok ellen, másik részét pedig az építési engedélyek megszerzéséért indították azok, akik azt állítják, hogy az eredeti tulajdonosok mást ígértek nekik.

Az Erdélyi Szigethegység Natúrpark munkatársai egyébként azt állítják, hogy a polgármester által említett betűzőszú túlszaporodása Jósikafalvánál sokkal inkább érint más területeket. A fakitermelés legalizálása, a telkek felparcellázása és a kanalizálás nélküli épületek pedig az egyik legfontosabb ivóvízforrást veszélyeztetnék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!